Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σταθερά πολεμική η ατμόσφαιρα

Φουντώνουν οι συζητήσεις, τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις περί κατασκοπευτικής δράσης της UNSCOM υπέρ των ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Εντείνεται η πολεμική ατμόσφαιρα στον Περσικό καθώς νέα εμπλοκή σημειώθηκε, χτες, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ ανάμεσα σε αμερικανικό αεροσκάφος και ιρακινό αντιαεροπορικό ραντάρ. Η Ουάσιγκτον επιμένει στη θέση της για αυστηρό έλεγχο των ζωνών στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ, ενώ η Βαγδάτη, χτες, μετά από το πρόγραμμα ελέγχων του ιρακινού αφοπλισμού και της ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα, χαρακτήρισε παράνομο και το πρόγραμμα απενεργοποίησης ναρκών που εφαρμόζει ο ΟΗΕ στο βόρειο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, πλήθος συζητήσεων και έντονων αντιδράσεων έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", σύμφωνα με το οποίο η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού εκτελούσε κατασκοπία για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν να συμπληρώσουν οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της UNSCOM Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε τον επικεφαλής Ρίτσαρντ Μπάτλερ ότι αποδέχτηκε την κηδεμονία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Με ένα ταχύτατο πύραυλο αέρος - εδάφους έβαλε, χτες το πρωί, ένα αμερικανικό μαχητικό F-16 κατά ιρακινού αντιαεροπορικού ραντάρ, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής περιπολίας ρουτίνας, το ιρακινό αεροπορικό το "εγκλώβισε" και κατά συνέπεια ήταν έτοιμο να το πλήξει. Αμερικανοί αξιωματούχοι της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, από όπου είχε απογειωθεί το αμερικανικό αεροσκάφος, υποστήριξαν ότι επέστρεψε ακέραιο χωρίς να δώσουν καμία πληροφορία για το αν επλήγη ή όχι το ιρακινό ραντάρ.

Το συμβάν δε σχολίασε διόλου η Βαγδάτη. Αντίθετα, τις γνωστές αμερικανικές θέσεις επανέλαβε τόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρτ όσο και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον. Ο Λόκχαρτ κατηγόρησε το Ιράκ ότι προκάλεσε το αμερικανικό αεροσκάφος, το οποίο βρισκόταν σε θέση αυτοάμυνας, και επανέλαβε ότι "η Ουάσιγκτον δεν υπάρχει περίπτωση να πάψει να ενισχύει τις περιπολίες στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, οι οποίες αποτελούν κομβικό σημείο της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή".Από την πλευρά του, ο Μπέικον αποκάλυψε ότι λίγες μέρες νωρίτερα 4 αμερικανικά μαχητικά στόχευσαν κατά 14 - 15 ιρακινών αεροσκαφών, χωρίς να τα πετύχουν, επειδή τα τελευταία παραβίασαν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα, πάντα, με τον Μπέικον η Βαγδάτη έχει αυξήσει τον αριθμό των αντιαεροπορικών συστοιχιών της στις περιοχές των ζωνών.

"Παράνομο το πρόγραμμα για τις νάρκες"

"Εκτός κάθε ορίου διεθνούς νομιμότητας" χαρακτήρισε το πρόγραμμα απενεργοποίησης ναρκών στο βόρειο Ιράκ, το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια ο ΟΗΕ, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ. Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Σάχαφ απέστειλε μακροσκελή επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσάπτοντας στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα τις κατηγορίες της κατασκοπίας σε βάρος του Ιράκ και τονίζοντας ότι η Βαγδάτη "δε θα αποδεχτεί άλλο αυτήν την κατάσταση και έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της". Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απενεργοποίησης ναρκών στο βόρειο Ιράκ έχει στόχο να απενεργοποιήσει τις χιλιάδες νάρκες που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 8χρονου πολέμου ανάμεσα στο Ιράκ και στο Ιράν, αλλά και κατά τη διάρκεια των, κατά καιρούς, επιχειρήσεων εκκαθάρισης των Τούρκων που οργάνωσε το καθεστώς της Βαγδάτης.

Φουντώνει η συζήτηση περί κατασκοπίας

Την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", σύμφωνα με το οποίο η UNSCOM εκτελούσε χρέη κατασκοπίας για λογαριασμό των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής ελέγχων για το ιρακινό οπλοστάσιο. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που διέρρευσαν στενοί συνεργάτες του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έχει αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία για το ρόλο που διαδραμάτισε η UNSCOM, του οποίου την αθωότητα αμφισβητεί έντονα.

"Γελοίες υπόνοιες" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν το δημοσίευμα της εφημερίδας και τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν και βοήθησαν την UNSCOM, όπως ακριβώς έπραξαν και άλλες χώρες, γιατί κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ρίτσαρντ Μπάτλερ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρείχαν τεχνική υποστήριξη περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά τόνισε ότι η UNSCOM συγκέντρωσε πληροφορίες για το Ιράκ από περισσότερες από 40 χώρες για να μπορέσει να διεξαγάγει αποτελεσματικούς ελέγχους.

Ο Μπάτλερ επέμεινε ότι η UNSCOM εκτέλεσε απρόσκοπτα το έργο της και ότι οι εκθέσεις της για το ιρακινό οπλοστάσιο ήταν ανεπηρέαστες και απέφυγε, για άλλη μια φορά, να σχολιάσει το γεγονός ότι οι αντίστοιχες εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) περιείχαν διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράκ και για τη στάση που τήρησαν οι ιρακινές αρχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται "συνεργάσιμες". Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΔΥΑΕ βεβαιώνει "πρόοδο στους ελέγχους του πυρηνικού οπλοστασίου" και εκφράζει τη σιγουριά της ότι "το Ιράκ παρέδωσε κάθε σχετική πληροφορία στους επιθεωρητές της", ενώ καταλήγει ότι μένουν ελάχιστα σημεία να ελεγχθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η εργασία της. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Τζον Ρούγκι, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το δημοσίευμα ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως οι πληροφορίες προέρχονται από στενούς συνεργάτες του ΓΓ, καθώς ο ίδιος δεν έχει στη διάθεσή του σχετικά στοιχεία.

Εκτός, όμως, από το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ", η εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ" υποστηρίζει σε χτεσινό της άρθρο ότι οι επιθεωρητές της UNSCOM είχαν τοποθετήσει, από πέρσι, υπερσύγχρονο σύστημα υποκλοπής τηλεφωνημάτων, το οποίο μετέφερε πληροφορίες από τις συνομιλίες Ιρακινών αξιωματούχων μέσω δορυφόρου στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι αρκετές από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της "Αλεπούς της ερήμου". Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, πρώην αντιπρόεδρος της UNSCOM και υπεύθυνος των ελέγχων στο ιρακινό έδαφος, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, δήλωνε από την Καμπέρα της Αυστραλίας, ότι οι ΗΠΑ "υπαγόρευαν όρους, στόχους και τρόπους δράσης στους επιθεωρητές". Ο Ρίτερ υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε επανειλημμένως διαφωνήσει με την εκμετάλλευση της UNSCOM από τις ΗΠΑ και είχε εκφράσει τις ενστάσεις αυτές, που τον οδήγησαν σε παραίτηση, επανειλημμένως, στον Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Παράλληλα, "λάδι στη φωτιά" των συζητήσεων περί κατασκοπίας, έριξαν χτεσινές δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Ινστιτούτο Πολιτικής στην Εγγύς Ανατολή, ο οποίος αποκάλυπτε ότι "σαφώς η CIA είναι άμεσα συνδεδεμένη με την UNSCOM". Οπως υπογράμμιζε απροκάλυπτα ο Μίκαελ Αϊζενστάιν, η CIA είχε αναλάβει να υποστηρίξει την UNSCOM στο έργο των ελέγχων παρέχοντάς της πληροφορίες, ενώ παράλληλα αξιοποίησε τις πληροφορίες που της παρείχε η UNSCOM για να μεθοδεύσει την υπόσκαψη της εξουσίας του Σαντάμ Χουσεϊν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τους επιθεωρητές για να επέμβουν στρατιωτικά» (2001-07-20 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί κατασκοπίας από την UNSCOM (1999-01-10 00:00:00.0)
Αναμονή κρίσιμων αποφάσεων (1998-08-06 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αμερικανικές διαρροές... (1998-06-24 00:00:00.0)
Αρχισαν οι έλεγχοι στα προεδρικά μέγαρα (1998-03-27 00:00:00.0)
Νέα όξυνση της έντασης (1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ