Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αναμονή κρίσιμων αποφάσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ενημέρωση του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, το ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε χτες ομόφωνα να "παγώσει" το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχεδόν έξι ώρες συζήτησης στην ειδική συνεδρίαση - με αντικείμενο την "κατάρρευση" των συνομιλιών μεταξύ του Ιράκ και της UNSCOM - της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου, Σααντούν Χαμάντι,ζήτησε τη διακοπή της συνεργασίας με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ (UNSCOM), αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράκ. "Δε βλέπουμε άλλη λύση από το να επανέλθουμε στις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης που ελήφθησαν τον Οκτώβρη και να υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν από τη διοίκηση", είπε ο Χαμάντι αναφερόμενος στην τότε απόφαση του Κοινοβουλίου να σταματήσει κάθε συνεργασία με τους επιθεωρητές της UNSCOM, αν το Ιράκ δε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το εμπάργκο θα αρθεί σε χρόνο "συγκεκριμένο και σύντομο". Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν είχε προχθές συνάντηση με το Συμβούλιο Διοίκησης της Επανάστασης και το κυβερνών κόμμα Μπάαθ, τα οποία εξέδωσαν ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι θα υιοθετηθούν μια "σειρά αποφάσεις για την προστασία των συμφερόντων του Ιράκ και για να τεθεί τέλος στην επίθεση", χωρίς όμως να αποκαλύπτονται ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο Μπάτλερ είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν,για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις, αύριο θα καταθέσει την αναφορά του στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την εξέταση της κατάστασης, αλλά και την πιθανή λήψη αποφάσεων για τη διαμορφωθείσα "νέα" πραγματικότητα. Οι πρώτες δηλώσεις του Μπάτλερ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ανάν κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα. Η ιρακινή θέση για τις επιθεωρήσεις των οπλικών συστημάτων της Βαγδάτης από τα Ηνωμένα Εθνη θεωρείται "μη-ανεκτή", αλλά το αδιέξοδο στις συνομιλίες δε συνιστά κρίση, επανέλαβε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τους επιθεωρητές για να επέμβουν στρατιωτικά» (2001-07-20 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί κατασκοπίας από την UNSCOM (1999-01-10 00:00:00.0)
Σταθερά πολεμική η ατμόσφαιρα (1999-01-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αμερικανικές διαρροές... (1998-06-24 00:00:00.0)
Υπέρ της αύξησης των ιρακινών πετρελαϊκών εξαγωγών ο Ανάν (1997-12-02 00:00:00.0)
Νέα όξυνση της έντασης (1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ