Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από το μωρό στον έμπορο

Ταινίες, ταινίες καλές, που θα μας παρασύρουν μακριά, που θα μας συναρπάσουν, θα μας διασκεδάσουν, θα μας γοητεύσουν, θα μας προβληματίσουν, ταινίες, που θα μας κάνουν να ξεχαστούμε για λίγο, τόσο, όσο διαρκούν. Αυτό ζητάμε: Να φύγουμε, να αποφύγουμε τις σκέψεις, να μη δράσουμε, αλλά, αντίθετα, να αποδράσουμε. Μια ματιά στις ταινίες, που μας περιμένουν αυτήν τη βδομάδα:

Την Τετάρτη από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Το Μωρό της Μακόν" του Πίτερ Γκρίναγουεϊ. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία, που μας γυρίζει στον 17ο αιώνα, στον αιώνα της πείνας. Μια μεσόκοπη χονδρή και πανάσχημη γυναίκα μένει έγκυος κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Οι γείτονες με αγωνία περιμένουν τον τοκετό και ετοιμάζονται να αντικρίσουν βρέφος, που, σίγουρα, θα είναι ένα ανθρωπόμορφο τέρας. Μα, συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Από αυτήν την πανάσχημη γυναίκα, γεννιέται ένα πανέμορφο υγιέστατο μωρό, με γαλάζια αγγελικά και φωτεινά μάτια. Ολοι μιλούν για θαύμα. Η νεαρή αδελφή του νεογέννητου εκμεταλλεύεται την άποψη των άλλων, οικειοποιείται το "θαύμα". Δυστυχώς για εκείνη, υπερβάλλει στην εκμετάλλευση, που έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της εκκλησίας, της εκκλησίας, που θα δώσει μάχη και θα φυσικά θα την κερδίσει άνετα. Αυτή η πάλη ανάμεσα στην αδελφή, στην κοινή θνητή και την εκκλησία, αλλά και η σύντομη ζωή του μικρού αγοριού εξιστορούνται μέσα από ένα θεατρικό έργο. Οσο όμως τα γεγονότα εξελίσσονται, τόσο οι ηθοποιοί ταυτίζονται με τους ρόλους τους. Και η νεαρή που υποδύεται την αδελφή θα υποστεί τις ίδιες ταπεινώσεις του θεατρικού της χαρακτήρα και της θεατρικής της μοίρας, ενώ το κοινό θα γίνει συνένοχο σε αληθινά εγκλήματα και σεξουαλικούς βασανισμούς. Η ταινία παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών το 1993. Με την Τζούλια Ορμοντ και τον Ραλφ Φάινς.

Τη Δευτέρα από τη ΝΕΤ στις 22.00 θα παρουσιαστεί "Ο φύλακας της Φλόγας" του Τζορτζ Κιουόκορ. Η ταινία είναι γυρισμένη στα 1943 και πρωταγωνιστούν οι Σπένσερ Τρέισι και Κάθριν Χέμπουρν.

Ενας πολεμικός ανταποκριτής αναλαμβάνει να γράψει την ιστορία ενός εκλιπόντος γνωστού πατριώτη - ήρωα και ανακαλύπτει μερικά σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του και για το θάνατό του. Ο δημοσιογράφος είναι πρόθυμος να υμνήσει τον άνθρωπο που φαινόταν ότι εκπροσωπούσε όλα τα καλά της δημοκρατίας, αλλά καθώς ερευνά τη ζωή του ανακαλύπτει ότι το έργο του εμποδιζόταν από τη γυναίκα του αποθανόντος ήρωα, την παράφρονα πεθερά του, η οποία υποστηρίζει ότι ο γαμπρός της δολοφονήθηκε από την πανέμορφη γραμματέα του. Καθώς φτάνει στο τέλος της έρευνας, θα γράψει για την ιστορία του εκλιπόντος, αλλά όχι έτσι όπως την είχε στην αρχή σχεδιάσει.

Την Τρίτη στις 00.30 "Για το κέφι του" του Νινγκ Γινγ. Πρόκειται για βραβευμένη ταινία κινεζικής παραγωγής, που μας μιλά για το γέρο Χαν, που ήταν επιστάτης στην Ακαδημία της Οπερας και τώρα λόγω ηλικίας είναι υποχρεωμένος να την εγκαταλείψει. Καθώς οι μέρες του μένουν άδειες και η εξουσία που μέχρι πρότινος ασκούσε είναι πια χωρίς αντικείμενο, αναζητά μια καινούρια ομάδα, την ομάδα, την οποία θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διοικεί. Τελικά, βρίσκει αυτό που θέλει σε μια παρέα ηλικιωμένων παθιασμένων για την όπερα. Αμέσως την οργανώνει και τη μετατρέπει σε επίσημη λέσχη λυρικού τραγουδιού. Ομως οι γέροι αυτοί άνθρωποι δεν έχουν απαλλαγεί από τα ελαττώματα της νεότητος. Ανταγωνιστικοί, παθιασμένοι για δόξα και για δύναμη, συμπεριφέρονται σαν παιδιά και τσακώνονται συνεχώς. Ομως, μια μέρα που θα μάθουν ότι ότι ο χώρος τους θα μετατραπεί σε κλαμπ, τότε θα καταλάβουν την ανοησία τους και θα αγωνιστούν συλλογικά σαν άνθρωποι της ηλικίας τους. Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, στο Τόκιο και στο Βερολίνο.

Τέλος, την Πέμπτη στην ΕΤ-1, στη 01.00, θα παρουσιαστεί η ταινία του Ράινε Βέρνερ Φασμπίντερ: "Ο έμπορος των τεσσάρων εποχών". Ο Χανς, ένας μικροαστός χωρίς φιλοδοξίες, κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων. Επιστρέφοντας στη χώρα του, θα βρεθεί σ' ένα αγνώριστο και εχθρικό περιβάλλον και θα γίνει αστυνόμος, αλλά θα διωχτεί από το Σώμα, εξαιτίας της σχέσης τους με μια πόρνη και θα καταλήξει να πουλά φρούτα... Παντού εχθροί, παντού αδιάφοροι άνθρωποι, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι, τον ωθούν, τελικά, στο αλκοόλ και έπειτα σε καρδιακή προσβολή, που θα τον κάνει ανίκανο να δουλέψει πια. Ενα αυθεντικό μελόδραμα από τις σημαντικότερες γερμανικές ταινίες που μιλούν για το Μεσοπόλεμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι ξεχωρίσαμε... (2020-10-10 00:00:00.0)
Η Δράμα... στην Αθήνα (2007-10-09 00:00:00.0)
Ανοίγει «αυλαία» (2004-09-18 00:00:00.0)
Το κυνήγι του ονείρου (2000-05-16 00:00:00.0)
Το "κορίτσι" του Κακογιάννη (1998-11-15 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στους Ταβιάνι (1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ