Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στους Ταβιάνι

Τρία έργα των αδελφών Ταβιάνι, των σπουδαίων Ιταλών σκηνοθετών, θα παρουσιαστούν από τη "Χρυσή οθόνη" της ΕΤ-3 αυτή τη βδομάδα. Ο Πάολο και ο Βιτόριο Ταβιάνι γεννήθηκαν στο Σαν Μινιάτο, σε ένα δήμο κοντά στην Πίζα. Παιδιά αστικής οικογένειας, διαπαιδαγωγούνται άνετα. Μελετούν μουσική και παίζουν διάφορα μουσικά όργανα, διδάσκονται πολλά και ανάμεσα σ' αυτά μαθαίνουν να αγαπούν την ιταλική μουσική και όχι μόνον. Ο πατέρας τούς μαθαίνει και κάτι άλλο: Να ανιχνεύουν όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα. Είναι η εποχή που οι καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του Ροσελίνι και του Βισκόντι κυριαρχούν στο εύθραυστο ουράνιο στερέωμα της 7ης Τέχνης. Μαζί με τον Βαλεντίνο Ορσίνι, τον κινηματογραφιστή, που είναι πρωτοπόρος του νεορεαλισμού, συστήνουν μια εταιρία παραγωγής, η οποία θα διαλυθεί μετά τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία. Είναι μια από τις ταινίες που θα δούμε αυτή τη βδομάδα. Θα μιλήσουμε πιο κάτω γι' αυτήν. Η αγάπη τους για την Ιστορία και τα Μπρεχτικά διδάγματα της άντλησης των θεμάτων και ερωτημάτων απ' αυτήν τους οδηγεί στον Κουρτανόνε και Μοντάρα, μέσα από τα γράμματα όσων έλαβαν μέρος σ' αυτήν. Και προσπαθούν να ανασυνθέσουν πρόσωπα, γεγονότα, και καταστάσεις. Οι Ταβιάνι τιμήθηκαν με τη "χρυσή δάφνη" του Φεστιβάλ Καννών το 1977, για την ταινία "Πατέρας αφέντης",μια ταινία που θεωρήθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές ιταλικές δημιουργίες. Με αφετηρία την παράδοση της Τοσκάνης και την ιδεολογία του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τα δυο αδέλφια ποτίζονται από αληθινό ανθρωπισμό. Μα ας πάρουμε τις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε από την αρχή.

Την Τρίτη στις 22.30 από την ΕΤ-3 θα προβληθεί "Ενας άνθρωπος για κάψιμο" με τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ. Με αυτήν ταινία, οι αδελφοί Ταβιάνι έκαναν την ουσιαστική τους είσοδο στον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά και στο παγκόσμιο σινεμά. Η γλώσσα τους ήταν νέα, δυναμική, αλλά κάπως ατελής. Οι ίδιοι χαμογελούν συγκαταβατικά όταν θυμούνται την πρώτη τους ταινία, που είχε την αδυναμία της "πρόσθεσης" και όχι τη δύναμη της αφαίρεσης. Οι σκηνοθέτες προσπάθησαν να χωρέσουν όλες τις ιδεολογικές φορμαλιστικές αναζητήσεις τους μέσα σε 92 λεπτά της ώρας.

Την Τετάρτη στις 22.30 και πάλι από την ΕΤ-3 θα παρουσιαστεί η ταινία του 1963 "Οι παρανομίες ενός γάμου".Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ένας γερουσιαστής έκανε μια πρόταση νόμου, σχετικά με το λεγόμενο "μικρό διαζύγιο" (θυμίζουμε ότι το δημοψήφισμα για το διαζύγιο έγινε στα 1973). Το "μικρό διαζύγιο" στηριζόταν στην αναγκαιότητα της διάλυσης ενός γάμου σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως απειλή ζωής, φρενοβλάβεια, γάμος με αλλοδαπό, εγκατάλειψη συζυγικής στέγης και καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη. Το φιλμ εικονογράφησε τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου σε έναν πρόλογο - εισαγωγή και σε πέντε επεισόδια, το καθένα από τα οποία παρουσίαζε τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις του πραγματικού αδιεξόδου του ζευγαριού, αδιέξοδα που ο νόμος ήταν ανίκανος να αντιληφθεί. Με τους: Ούγκο Τονιάτσι και Ανι Ζιραντό.

Τέλος, την Πέμπτη στη 01.00 θα παρουσιαστούν οι "Οι ανατρεπτικοί" με τον Λούτσιο Ντάλα και τον Τζούλιο Μπρόντζι. Ο θάνατος του Παλμίρο Τολιάτι γίνεται η αφετηρία διαφορετικών ιστοριών εκείνον το "ζεστό Ρωμαϊκό μήνα Αύγουστο". Τέσσερις άνθρωποι βιώνουν εντελώς διαφορετικά τα γεγονότα και τις σκηνές της κηδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ