Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλο: Αγρια φύση

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οικολογική σειρά "Ιστορίες της άγριας φύσης" θα μας πάει λίγο μακρύτερα τη Δευτέρα στις 18.15. Θα ξεκινήσουμε από την ΕΤ2 και θα βρεθούμε στα "Kopzies: νησιά από γρασίδι". Τα δάση Σερερνγκέτι στην Τανζανία μοιάζουν σαν ένας μεγάλος ωκεανός από γρασίδι. Διασκορπισμένοι σε μικρές αποστάσεις, οι τεράστιοι αυτοί πέτρινοι όγκοι από γρανίτη, ονομάζονται kopzies. Αυτή η λέξη προέρχεται από μια δανέζικη λέξη που σημαίνει "μικρό κεφάλι" λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος τους. Αυτά τα νησάκια είναι τα απομεινάρια ενός τεράστιου όγκου γρανιτένιου όγκου που κάλυπτε όλη την Κεντρική Αφρική. Οι βράχοι αυτοί διασπάστηκαν στη διάρκεια των ετών από τη διάβρωση και σήμερα παρέχουν προστασία σε πολλά και περίεργα είδη ζώων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Ετσι, μπορεί κανείς να συναντήσει πολλούς ενδιαφέροντες ενοίκους, όπως σαύρες, νυχτερίδες και χελώνες που έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον, ενώ υπάρχει και ένα πουλί που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να πιάνει το θήραμά του μέσα από σχισμές των βράχων. Το ζώο, όμως, που συναντάται πιο συχνά εκεί είναι ο ύραξ, ένα πλάσμα στο μέγεθος του λαγού, που ζει ανάμεσα στα βράχια και το οποίο αποτελεί κύρια τροφή του μαύρου αετού... Αφήγηση: Ντέιβιντ Ρομπ.

Η διπλή όψη

Ας γυρίσουμε πίσω, πολύ πίσω, στα 1876, τότε όταν ο Γκράχαμ Μπελ εφηύρε το τηλέφωνο. Το τηλέφωνο, που ενώνει τους ανθρώπους, που τους φέρνει κοντά, που τους δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές, λόγια αγάπης, ή και μίσους, αβρότητες ή και βρισιές. Είκοσι χρόνια αργότερα, μια άλλη ανακάλυψη μπήκε στη ζωή μας και την άλλαξε. Ο κινηματογράφος! Και το τηλέφωνο μπήκε στη ζωή του κινηματογράφου και πάει λέγοντας. Φαύλος κύκλος. Η εκπομπή "Ντουμπλ φας" που, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα από την ΕΤ2 στις 19.10 είναι αφιερωμένη στην (...) καθιερωμένη συσκευή που έφερε τα πάνω κάτω. Στην τηλεφωνική συσκευή. Και θα ξεκινήσει από τις πρωτόγονες, σχεδόν, κατασκευές των παλιών ασπρόμαυρων ταινιών και θα φτάσει έως τις υπερσύγχρονες μορφές της τηλεπικοινωνίας, που γεφυρώνουν ηχητικά συνομιλητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρέα, όπως πάντα, με τους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου θα εισχωρήσουμε στο δίκτυο, αναζητώντας τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που προκαλούν το γέλιο, το δάκρυ, την αγωνία αλλά και κλήσεις που προκαλούν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Κείμενα - κινηματογραφικές επιλογές και παρουσίαση: Αρης Μαλανδράκης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μένης Θεοδωρίδης.

Βιογραφίες

Μια βιογραφία, αλλά καθόλου αγιογραφία, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την Τρίτη στις 23.10 από τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στα ημερολόγια και αυτοβιογραφικά κείμενα δύο διάσημων εραστών: του Χένρι Μίλερ και της Αναϊς Νιν. Το να γνωρίζεις από "κοντά" ένα διάσημο συγγραφέα είναι μια μεγάλη εμπειρία, ακόμη κι όταν αυτά που θα δεις και θα ακούσεις για τις ιδιωτικές στιγμές της ζωής του δεν είναι καθόλου αυτά που ενδεχομένως θα επιθυμούσες. Οι "μεγάλοι" άνθρωποι μπορούν να έχουν και μεγάλα ελαττώματα ή απλώς οι απλοί άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα να συγχωρούν τα ελαττώματα των "μη" συνηθισμένων ανθρώπων; Να κάτι που δεν απαντιέται εύκολα. Ο Χένρι Μίλερ δεν ανήκε στην κατηγορία των απλών ανθρώπων. Ηταν ένας ευφυής, ιδιόρρυθμος, ταλαντούχος και παράξενος άνδρας, που τα όρια της πατρίδας τού έμοιαζαν στενά, με αποτέλεσμα αν και άσημος συγγραφέας τότε, μιλάμε για το 1931, να πάει στο Παρίσι, στην πόλη του Φωτός και να αναζητήσει την έμπνευση και τον έρωτα. Και τα δυο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και τον επισκέφτηκαν. Η έμπνευση ήρθε πρώτη ή ο έρωτας; Δεν είναι σίγουρο ποιος προηγήθηκε, ούτε και έχει σημασία καμιά. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο νέος συγγραφέας ερωτεύτηκε παράφορα την Αναϊς Νιν, με την οποία έζησε μια θυελλώδη σχέση. Μια σχέση που διαταράχτηκε ξαφνικά από την παρουσία της αινιγματικής Τζουν Μίλερ, που δίχασε, αναστάτωσε και τελικά δίχασε τους δύο εραστές. Η σκηνοθεσία είναι του Φίλιπ Κάφμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ