Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ευαίσθητα χρόνια του Π. Βούλγαρη

Ο Παντελής Βούλγαρης,ο ποιητής της αξέχαστης ταινίας "Πέτρινα χρόνια",της ευαίσθητης, ανθρώπινης, αλλά και τόσο ερωτικής ιστορίας, που αφηγείται την "οδύσσεια" ενός ζευγαριού, που λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων χωρίζουν αναγκαστικά για είκοσι ολόκληρα χρόνια, ο δημιουργός του "Προξενιού της Αννας",του "Κλέφτη" και άλλων ποιητικών ταινιών, θα παρουσιαστεί από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-2 "Ο έρωτας των πρώτων πλάνων" την Τετάρτη στις 20.00. Ετσι, οι τηλεθεατές θα μάθουν όσα μπορούν περισσότερα για ένα σημαντικό καλλιτέχνη όπως ο Βούλγαρης. Εναν καλλιτέχνη που έχουν την τύχη να γνωρίζουν τα δημιουργήματά του, αλλά όχι και τον ίδιο τον δημιουργό τους... Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε περισσότερες από τριάντα ταινίες της "Φίνος Φιλμ". Πρωτοεμφανίστηκε με τις ταινίες μικρού μήκους: "Ο Κλέφτης" 1965 και "Τζίμης ο Τίγρης" 1966 και με αυτές τις πρώτες "μικρές" δημιουργίες άρχισε να ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει τόσο τους κριτικούς, όσο και τους θεατές. Και αμέσως μετά, ο Παντελής Βούλγαρης παρουσίασε το "Προξενιό της Αννας",που θεωρήθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές και ξεχωριστές ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Μια ταινία που με έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο καυτηριάζει και καταγγέλλει την υστεροβουλία και την πονηριά της αστικής τάξης. Της τάξης αυτής, που, ενώ κάνει πως επιθυμεί διακαώς το καλό και την κοινωνική αποκατάσταση της κοπέλας που την υπηρετεί, της Αννας, στην προκειμένη περίπτωση, μόλις συνειδητοποιήσει τις συνέπειες που θα έχει ο γάμος αυτός στη βολή και στην καλοπέραση της, τον υπονομεύει σατανικά και τον διαλύει, χωρίς κανένα ενδοιασμό, αλλά με περισσή υποκρισία... Ο Παντελής Βούλγαρης συνεχίζει να ενθουσιάζει το κοινό με την ταινία "Happy day" και εν συνεχεία με τα υπέροχα και τρυφερά "Πέτρινα χρόνια".

Στην εκπομπή που θα δούμε, θα ακούσουμε τον σκηνοθέτη να μιλά για τα παιδικά του χρόνια. Να θυμάται, να νοσταλγεί, να αναπολεί στιγμές που σημάδεψαν, που σφράγισαν, που τελικά καθόρισαν τη μετέπειτα ζωή του. Στιγμές που έγιναν σκηνές στις ταινίες του. Ο Παντελής Βούλγαρης με συγκίνηση θα αναλύσει το ρόλο του στο χώρο του κινηματογράφου και την προσωπική του προσφορά, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις ταινίες του.

Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε να μιλούν για το σκηνοθέτη και για το έργο του άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, που συνεργάζονται ή συνεργάστηκαν μαζί του, όπως οι: Ντίνος Κατσουρίδης, Θέμις Μπαζάκα, Αλέκα Παϊζη και Ειρήνη Ιγγλέση. Παραγωγή - σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ελενα Νεοφωτίστου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Παρασκευή 28/4 προβάλλεται «Το τελευταίο σημείωμα» (2023-04-28 00:00:00.0)
«Το τελευταίο σημείωμα» προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη (2023-04-25 00:00:00.0)
Μετά από τα πέτρινα χρόνια (2007-11-11 00:00:00.0)
Ενας δημιουργός με κοινωνικές ευαισθησίες (2003-08-17 00:00:00.0)
Από τη μικρή στη μεγάλη ιστορία (2003-04-13 00:00:00.0)
Δεκαήμερο Κινηματογράφου στην Κύπρο (1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ