Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα γίνουν σαν αυτούς!

Ενα από τα συνήθη ερωτήματα που δέχονται οι μαθητές - της μικρότερης, είναι αλήθεια, ηλικίας - είναι και το γνωστό "τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;". Οι απαντήσεις από εποχή σε εποχή και από γενιά σε γενιά διαφέρουν. Τα πιτσιρίκια ακόμα κι αν δεν ξέρουν τι θέλουν - και καλά κάνουν και δεν ξέρουν - σπάνε το κεφάλι τους. Στην αρχή για να βρουν εντός δευτερολέπτων τι θέλουν και στη συνέχεια για να εξηγήσουν το γιατί θέλουν να γίνουν "αστροναύτες", "γιατροί", "ποδοσφαιριστές" (σ.σ.: ελπίζουμε να παραμένουν στα παιδικά μυαλά τα παραπάνω ως επαγγελματικά πρότυπα, παρά την ισχυρή επίδραση της φιγούρας της κ. Κορομηλά ή ομοειδών παρουσιών στα παιδικά μάτια, την τελευταία περίοδο των νεοελληνικών τηλε-πραγμάτων). Εκείνο που κατάφερε η κυβέρνηση με την "παιδαγωγική μέθοδο" των εισαγγελικών και ασφαλίτικων διώξεων κατά των μαθητών, είναι και το ακόλουθο: Να διαπαιδαγωγήσει μια και δυο τουλάχιστον γενιές νέων ανθρώπων για το τι "δε" θέλουν και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Είναι - αυτή πράγματι - μια προσφορά της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία.

***

Μετά τον αξεπέραστο κυβερνητικό τραμπουκισμό των ημερών, μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά έχουν πειστεί ότι:

  • Δε θέλουν να γίνουν σαν εκείνους τους υπουργούς, που παίρνουν τηλέφωνα τους καθηγητές και τους απειλούν ότι, αν δεν καλέσουν εισαγγελέα στο σχολείο τους, θα τους "παραιτήσουν".
  • Δε θέλουν να γίνουν σαν εκείνους τους ένστολους ή τους άνευ υπηρεσιακής στολής τραμπούκους και σαν τα αφεντικά των τελευταίων, που εισβάλλουν στα σχολεία για να περάσουν χειροπέδες στους μαθητές.
  • Δε θέλουν να γίνουν σαν εκείνους τους αφιονισμένους "γονείς", που παίρνοντας σιδεροπρίονα (!) από την τοπική κλαδική του ΠΑΣΟΚ, εφορμούν κατά της πόρτας του σχολειού.
  • Δε θέλουν να γίνουν σας εκείνους τους "δημοσιογράφους", που δε βλέπουν το δίκαιο αγώνα των μαθητών, αλλά ψάχνουν μέσα στο μαθητικό ποτάμι πώς θα βρουν και θα προβάλουν τον χαφιεδάκο - μασκοφόρο με τη μολότοφ.
  • Δε θέλουν να γίνουν χειροκροτητές του κυρίου - και κάθε κυρίου που του μοιάζει - που ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής και μέσα από τα άναρθρα ελληνικά του, μέσα από τα απανωτά σαρδάμ του, αποκαλεί "χαβαλέ" έναν αγώνα που ζητά πραγματική μόρφωση και πραγματική γνώση.

***

Η κυβέρνηση κατάφερε, και πρέπει να της το αναγνωρίσουμε, να διαπαιδαγωγήσει τους νέους ανθρώπους - λειτουργώντας η ίδια ως αρνητικό πρότυπο - ενάντια στο ραγιαδισμό και την αναξιοπρέπεια της υποταγής. Τα παιδιά έμαθαν πως, όταν μεγαλώσουν, δε θέλουν να γίνουν και δε θα γίνουν σαν τον κ. Σημίτη ή σαν τον κ. Αρσένη. Είναι κι αυτό ένα μεγάλο κέρδος του αγώνα τους.

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξετάσεις και για το Γυμνάσιο (2013-02-21 00:00:00.0)
Στη γύρα και τη ζητιανιά για να επιβιώσουν τα σχολεία; (2011-07-26 00:00:00.0)
Ελιτίστικα σχολεία - μπούσουλας για τις αναδιαρθρώσεις (2011-04-20 00:00:00.0)
Δάσκαλε, τι θα ψηφίσεις; (2006-09-27 00:00:00.0)
«Φλόγα» ειρήνης και φιλίας των λαών (2004-03-19 00:00:00.0)
Είμαστε μαθητές και όχι εγκληματίες (1999-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ