Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα νικήσουν!

Ποια "δυσπιστία" και ποια "μομφή"! Τα συλλαλητήρια - οργή λαού και στεντόρεια φωνή της νεολαίας ξεπέρασαν το επίπεδο μιας απλής καταγγελίας και έκφρασης οργής. Προβάλλουν με αξιώσεις ως θετική πρόταση και παλλαϊκή απαίτηση για μια παιδεία, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών που διψούν για μόρφωση και να βλέπει "με ορθάνοιχτα μάτια" στο μέλλον. Μετά τα χτεσινά συλλαλητήρια η κυβέρνηση Σημίτη δεν εμφανίζεται απλά ως μια θλιβερή μειοψηφία που πάει κόντρα στη λαϊκή βούληση, αλλά ως μια δύναμη αντίδρασης, μια δύναμη από το παρελθόν, που θέλει να πισωγυρίσει συνολικά την κοινωνία.

Β}έβαια, επιχείρησαν με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ηγεσία της ΝΔ, για λογαριασμό συνολικά του παραπαίοντος δικομματισμού, να μεταφέρουν το "παιχνίδι" στο γήπεδό τους και να εγκλωβίσουν στα ασφυκτικά πλαίσια της ανούσιας και υποκριτικής διαμάχης τους την αγωνία και τον αγώνα των μαθητών, τον αγώνα για καλύτερη παιδεία. Η "δυσπιστία" της ΝΔ σε καμία περίπτωση δε στρέφεται κατά της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Είναι προσανατολισμένη ενάντια στις κινητοποιήσεις της μαθητικής νεολαίας, με τις οποίες θέλει, όπως και τα άλλα στηρίγματα του συστήματος, να "τελειώνουμε". Ποτέ δεν έκρυψε, άλλωστε, η ΝΔ την απέχθεια και εχθρότητά της στους λαϊκούς αγώνες και στις "ακραίες μορφές πάλης". Ακόμα χειρότερα. Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να κερδοσκοπήσει, να δείξει το - υποκριτικό - ενδιαφέρον της για την παιδεία, τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές, τη στιγμή που πρεσβεύει τα ίδια με την κυβερνητική πολιτική. Προφανώς, μακριά όπως βρίσκεται από τους αγώνες των μαθητών, δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν ψάχνουν για έναν καλύτερο διαχειριστή για τους ίδιους αντιδραστικούς νόμους.

Η "δυσπιστία" της ηγεσίας της ΝΔ δεν έχει σχέση με τη γνήσια δυσπιστία, καταδίκη και απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής από τους μαθητές, όπως εκφράστηκε περίτρανα και στο χτεσινό συλλαλητήριο. Οι μαθητές αντιπαλεύουν τους ταξικούς φραγμούς που μπαίνουν στη μόρφωση, η ηγεσία της ΝΔ θέλει να τους επιβάλει. Οι μαθητές αγωνίζονται για δωρεάν δημόσια παιδεία, η ΝΔ θέλει να τους στείλει στην ιδιωτική παιδεία και τα φροντιστήρια. Οι μαθητές εμφορούνται από διαμετρικά αντίθετες αξίες από αυτές που έχει η ΝΔ (ανταγωνιστικότητα, μαθητές - ρομπότ, κλπ.).

Οι μαθητές θέλουν το σχολείο να βγάζει ελεύθερους ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά. Αυτές είναι οι θέσεις από τις οποίες ξεκίνησαν και συνεχίζουν με αξιοθαύμαστο κουράγιο οι μαθητές. Η δυσπιστία τους έχει στόχο κατευθείαν την καρδιά της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζεται και εκφράζεται και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Εξω από τη Βουλή, η συγκλονιστική λαοθάλασσα, ζητάει όλα αυτά που της ανήκουν και επιχειρούν, με χουντικές μεθόδους, να της αφαιρέσουν. Είναι οι πολλοί, έχουν το δίκιο με το μέρος τους, θα νικήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ