Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Θόρυβος και ουσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η "ιστορική δίκη" έχει αρχίσει, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν ώρες ολόκληρες τηλεοπτικού χρόνου και... ποτάμια μελάνης για τις εγκυμονούσες πιθανότητες και τις πολιτικές παρενέργειες, η συζήτηση για το "κλίμα συνεργασίας" των δύο κομμάτων έχει ανάψει. Αλλά ο διεθνής Τύπος δε μοιάζει να ασχολείται και τόσο, παρατηρεί με εμφανή ενόχληση το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Την ...ενόχληση επιτείνει το γεγονός ότι ούτε στη Βρετανία, την πιο πιστή ευρωπαϊκή σύμμαχο και συνοδοιπόρο του "ισχυρότερου έθνους στον κόσμο" (ο χαρακτηρισμός σε εισαγωγικά ανήκει στον ανταποκριτή του πρακτορείου), δεν κατέλαβε όλα τα πρωτοσέλιδα η "είδηση" της δίκης. Η "Σαν" έβαλε ένα κείμενο εννέα παραγράφων δίπλα από τη γυμνόστηθη που καταλαμβάνει πάντα τη δεύτερη σελίδα της. Η "Μίρορ" το έβαλε στη σελίδα 17. Οι "Τάιμς" του Λονδίνου, πάντως, το βρήκαν πιο ενδιαφέρον. "Η μάχη ξεκινά για την επιβίωση του Κλίντον", ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Η "Γκάρντιαν" δε δίστασε να γράψει ότι "Η δίκη του αιώνα ξεκινά". Στη Ρωσία, όπου η λέξη "αποπομπή" έχει γίνει της... μόδας, η "Βρέμια" έβαλε το ρεπορτάζ στην πρώτη της σελίδα με τον τίτλο "Ημέρα Κρίσης". Και ένα αφιέρωμα για τη δίκη του Τζόνσον, το 1868. Στην Ιταλία, ο "Μεσατζέρο" κι η "Ρεπούμπλικα" έδωσαν χώρο στα πρωτοσέλιδά τους. Στην Ελβετία, η "Λε Τεμπς" είχε αποκλειστικά τη δίκη στο πρωτοσέλιδο - ενδιαφέρει, προφανώς, τους τραπεζίτες... Το γεγονός κάλυψαν εκτενώς και οι εφημερίδες του Χονγκ - Κονγκ. Στις Φιλιππίνες, ήταν ο Τζόρνταν που κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα. Και πάει λέγοντας.

Οσον αφορά την ταμπακέρα, δηλαδή το τι σημαίνει η δίκη και οι συνέπειές της για τις παγκόσμιες ισορροπίες, ουδείς υπερέβαλε. Ολοι έχουν πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στην αμερικανική Γερουσία: Στην καλύτερη περίπτωση, μια επανάκαμψη του βικτοριανισμού που επιχειρούν να "πουλήσουν" οι Αμερικανοί πολιτικοί. Στη χειρότερη, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ενόψει προεδρικών εκλογών το 2000...

Για την ιστορία: Η δίκη είναι σε εξέλιξη, οι κατήγοροι παρουσίασαν την υπόθεσή τους και η διαδικασία συνεχίζεται. Το Σαββατοκύριακο, οι "συνήγοροι" του Κλίντον θα απαντήσουν, και τις επόμενες μέρες θα αποφασιστούν τα "σπουδαία", δηλαδή αν και πότε θα προσέλθουν η Λεβίνσκι, ο συνεργάτης του προέδρου Βέρνον Τζόρνταν, η Τριπ, ο Σταρ, και ο ίδιος ο Κλίντον, να καταθέσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ