Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις ανεβάζουν την ένταση

- Συμπλοκές ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και αυτονομιστές αντάρτες αναφέρθηκαν χτες, σε τρία χωριά του Κοσσόβου με απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς - Ο Αλβανός πρωθυπουργός αρνείται ότι τα Τίρανα εξοπλίζουν ή υποστηρίζουν την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης Κοσσοβάρων αυτονομιστών σε αλβανικό έδαφος, ανησυχώντας, ωστόσο, έντονα για ενδεχόμενο πόλεμο την ερχόμενη Ανοιξη...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Ενα ακόμη πλήγμα δέχτηκε η συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη στο Κόσσοβο. Η χτεσινή έξαρση των συμπλοκών σε τρία χωριά του Νότιου Κοσσόβου ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και αυτονομιστές, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 ανταρτών. Θύματα επίθεσης σε άλλο επεισόδιο (το πρώτο του είδους) ήταν και δύο μέλη της αποστολής διεθνών επιβεβαιωτών που πυροβολίθηκαν κοντά στο Ντετσάνι και τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά αλλά όχι θανάσιμα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά οι χτεσινές διακρίθηκαν για τη σφοδρότητά τους. Επίκεντρο των μαχών ήταν το χωριό Ρασάκ και άλλα δύο κοντά στο Στίμλγιε (περίπου 25 χλμ. νότια της Πρίστινας). Το σερβικό κέντρο πληροφοριών ανακοίνωσε ότι τα θύματα από τις χτεσινές συμπλοκές ήταν 15 αυτονομιστές αντάρτες, που σκοτώθηκαν σε μάχες που ξέσπασαν στο Πέτροβο και στο Ρασάκ. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και ότι απωθήθηκαν οι δυνάμεις των ανταρτών.

Το ίδιο 24ωρο τραυματίστηκαν δύο μέλη της διεθνούς αποστολής επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ομάδας των διεθνών παρατηρητών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, η ζωή των δύο επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας δε διατρέχει κίνδυνο. Δε δόθηκαν ωστόσο άλλες πληροφορίες, ούτε καν σε σχέση με την εθνικότητα των δύο τραυματιών.

Νωρίτερα, οι διεθνείς επιβεβαιωτές προσπαθούσαν να συνομιλήσουν και με τις δύο πλευρές επιχειρώντας να σταματήσουν τις συγκρούσεις. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Σάντι Μπλάιθ, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι γιουγκοσλαβικά άρματα μάχης έριξαν πυρά κοντά στον δυτικό τομέα της πόλης Ντετσάνι (όπου προχτές είχαν τραυματιστεί τέσσερις Σέρβοι στρατιώτες) και στην περιοχή Κοσσόβσκα Μιτροβίτσα (βορειοδυτικά).

Παράλληλα στο Σαράγεβο, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός, Γουέσλεϊ Κλαρκ,εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στο Κόσσοβο. "Οσο περισσότερο διαρκεί η βία στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται το πρόβλημα" σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι αυτή τη βδομάδα αποτράπηκαν μεγάλες μάχες η κατάσταση οδηγείται σε ευρείας κλίμακας συγκρούσεις.

Οι ανησυχίες του Αλβανού πρωθυπουργού

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, μιλώντας χτες στο πρακτορείο "Ρόιτερ", εξέφρασε φόβους ότι η κρίση στο Κόσσοβο μπορεί να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες. Ξαναζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατό στην περιοχή για να προλάβει μια αιματηρή κλιμάκωση της έντασης την Ανοιξη και κάλεσε τους Αλβανούς αντάρτες να ενωθούν και βοηθούμενοι από τις κατάλληλες διεθνείς πιέσεις να επιδιώξουν διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Απαντώντας στην ερώτηση αν φοβάται εμπλοκή της Αλβανίας στη σύγκρουση του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο κίνδυνος δεν είναι μόνο για την Αλβανία αλλά για όλη την περιοχή, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο". Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Γιουγκοσλαβίας κατά της Αλβανίας ότι η τελευταία στηρίζει την "τρομοκρατία" των ανταρτών του UCK (Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου) που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τη Βόρεια Αλβανία, ο Μάικο είπε ότι υπάρχουν πολλά όπλα σε "χέρια ιδιωτών" στην Αλβανία, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την αλβανική κυβέρνηση. (! ). "Αντίθετα", συνέχισε ο Μάικο, "στέλνουμε ισχυρά μηνύματα για περισσότερη ευελιξία και περισσότερο διάλογο για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου"...

Απορρίπτοντας την πρόταση του πρώην διεθνούς απεσταλμένου στη Βοσνία Καρλ Μπιλντ (να αναπτυχθεί ΝΑΤΟικός στρατός στη μεθόριο Αλβανίας - Κοσσόβου), ο Παντελί Μάικο προέβλεψε ότι η επερχόμενη Ανοιξη θα φέρει μία προοπτική πολέμου "εάν οι διεθνείς παράγοντες δεν ασκήσουν τις σωστές πιέσεις και δεν αναπτύξουν ΝΑΤΟικό στρατό στο Κόσσοβο".

Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται πως τάσσεται υπέρ ενός Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, δεν παρέλειψε να καλέσει τις διάφορες ομάδες των Κοσσοβάρων ανταρτών να ενωθούν ώστε να μιλήσουν "με μια φωνή εκ μέρους του λαού τους". Λίγη ώρα μετά, στη διάρκεια καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνονται προετοιμασίες για τη συγκρότηση κοινής στάσης από όλες "τις πολιτικές δυνάμεις και τους θεσμούς στο Κόσσοβο". Να πρόκειται άραγε για σύμπτωση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ