Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική

Οι "Μυστικοί κήποι",θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στην ιστορία της ζωγραφικής και της λογοτεχνίας, αποτελούν τη νέα εικαστική ενότητα του ζωγράφου Νίκου Αγγελίδη.Πρόκειται για την έκτη ατομική έκθεση έργων του, η οποία εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9) και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 του Φλεβάρη. Παρουσιάζονται είκοσι πίνακες - κήποι, ιδανικά σκηνικά όπου μέσα τους ο καλλιτέχνης χειρίζεται τα προσωπικά του σύμβολα. Σε εφτά μάλιστα κήπους, που έχουν τη μορφή τρίπτυχου, ο θεατής καλείται να εισχωρήσει "ξεκλειδώνοντας" ο ίδιος τους ζωγραφιστούς πέτρινους τοίχους που τους περιβάλλουν. Αποκαλύπτονται χώροι περίκλειστοι, χώροι προσωπικής μυθολογίας του καλλιτέχνη, με έντονο το μεταφυσικό και μυστικό χαρακτήρα. Θέματα που αποδίδονται ρεαλιστικά, με σαφήνεια και σημασία στη λεπτομέρεια, έτσι ώστε μέσα από την αναγνωσιμότητά τους ο θεατής να μπορέσει απερίσπαστος να βιώσει την υπερβατική ατμόσφαιρα των μαγικών αυτών χώρων.

  • Στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8) φιλοξενείται μέχρι τις 2 του Φλεβάρη έκθεση έργων ζωγραφικής, χαρακτικής της Πόπης Ζωίδη.Αφορμή γι' αυτό τον κύκλο της δουλιάς της στάθηκε η παλιά στεφανοθήκη που κρύβει πολλές μνήμες, πολλά μυστικά και πολλά μυστήρια. Κρεμασμένη άλλοτε σε μια γωνιά του σπιτιού, ήταν το σύμβολο ενός δεσμού, η απαρχή μιας κατάστασης, η αφετηρία ενός κοινού δρόμου. Αυτή την ιδέα, τη μνήμη που κλείνεται σ' ένα κουτί, την πήρε η Π. Ζωίδη για να εγκλωβίσει σε ανάλογα εσωτερικά περιγράμματα, εικόνες που προκαλούν, πολλές φορές με αλληγορικό και συμβολικό τρόπο, λεπτά συναισθήματα.
  • Στις 2 του Φλεβάρη εγκαινιάζεται στην γκαλερί 3 (Φωκυλίδου 3) ατομική έκθεση γλυπτικής της Ερσης Βενετσάνου.Η Ε. Βενετσάνου, με την τρίτη ενότητα της δουλιάς της, ολοκληρώνει μία μακρόχρονη εργασία με κύρια υλικά το μάρμαρο και το μέταλλο. Οι δύο μεγάλες τρισδιάστατες συνθέσεις της, από άσπρο και μαύρο μάρμαρο, έχουν τοποθετημένους στον όγκο τους δύο μεγάλους μεταλλικούς δίσκους και δημιουργούν την αίσθηση μιας αδρής, δυναμικής σύνθεσης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19/2.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ