Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φλόγες στον Αμαζόνιο

Ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζορτζ Κιούκορ προβάλλει η ΝΕΤ, στο πλαίσιο της κινηματογραφικής εκπομπής της "ο σκηνοθέτης του μήνα". Αύριο Δευτέρα στις 22.00 θα προβληθεί η ταινία του "Ο φύλακας της φλόγας".Ο Τζορτζ Κιούκορ (1899 - 1983) αφιερώθηκε στο θέατρο και καταξιώθηκε ως σκηνοθέτης στο Μπροντγουέι. Το 1929 και αυτός, όπως και άλλοι σκηνοθέτες, αναζήτησαν την τύχη τους και την επιτυχία τους στο Χόλιγουντ, αφού ήδη η εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου ήταν πραγματικότητα. Την πρώτη του ταινία, που είχε τίτλο "Η κηλιδωμένη κυρία", τη γύρισε το 1931, ενώ την πρώτη του επιτυχία την κάνει ένα χρόνο αργότερα με την "Υπόθεση διαζυγίου". Τα πρώτα του βήματα ήταν "στηριγμένα" σε διασκευές θεατρικών έργων, ενώ αργότερα θα μπει στο κινηματογραφικό πνεύμα του Χόλιγουντ. Οριστικά, ο Κιούκορ καθιερώθηκε στο χώρο του κινηματογράφου το 1933, με την ταινία του "Τέσσερις κόρες του δρα Μαρς". Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, μεταξύ των οποίων "Δαυίδ Κόπερφιλντ", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Η κυρία με τις καμέλιες" με την Γκρέτα Γκάρμπο στον κεντρικό ρόλο, "Αδάμ και Εύα", "Ενα αστέρι γεννιέται", "Η διαβολογυναίκα", "Ελα ν' αγαπηθούμε" και "Πλούσιες και διάσημες". Το θέατρο όμως, από το οποίο και ξεκίνησε, καθόρισε και τη θεματογραφία του, αφού στα έργα του τα θέματα που κυριαρχούν είναι το θέατρο και η γυναίκα. Αλλωστε, κορυφαίες γυναίκες ηθοποιοί δημιούργησαν μαζί του σημαντικούς ρόλους. Μεταξύ των γυναικών που πρωταγωνίστησαν στις ταινίες του, εκτός από την Γκάρμπο, ήταν οι Κάθριν Χέπμπορν, Αβα Γκάρντνερ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Τζόαν Κρόφορντ, Αννα Μανιάνι και Σοφία Λόρεν. Ο Κιούκορ είναι ένας από του πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ηθογραφικής και αισθηματικής κομεντί.

Δύο αγαπημένοι του ηθοποιοί, που πρωταγωνίστησαν σε αρκετές ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη, το ζευγάρι Σπένσερ Τρέισι και Κάθριν Χέπμπορν, κρατούν τους κεντρικούς ρόλους στην ταινία "Ο φύλακας της φλόγας". Ενας πολεμικός ανταποκριτής αναλαμβάνει να γράψει την ιστορία ενός εκλιπόντος πατριώτη. Τότε ανακαλύπτει μερικά σημαντικά γεγονότα για τη ζωή και το θάνατό του. Ο δημοσιογράφος ανακαλύπτει ότι το έργο του εμποδίζεται από τη γυναίκα του ήρωα που πέθανε, από την παράφρονα πεθερά του που υποπτεύεται ότι ο γαμπρός της δολοφονήθηκε και από μια γλυκιά γραμματέα. Στο τέλος, ο δημοσιογράφος έχει να γράψει μια ιστορία, όχι όμως αυτή που πίστευε και όπως την είχε προβλέψει.

"Αγκίρε, η μάστιγα του θεού" και "Φιτζκαράλντο", είναι οι ταινίες του Βέρνερ Χέρτζογκ, που θα δούμε από την ΕΤ - 3.Η αρχή γίνεται με το "Αγκίρε, η μάστιγα του θεού",που θα προβληθεί σήμερα στις 21.00.Παρότι η ταινία γυρίστηκε στο Περού και στα παρθένα δάση του Αμαζονίου, ο Χέρτζογκ θεωρεί ότι είναι μια 100% γερμανική ταινία. Μια ταινία πάνω στην τρέλα της εξουσίας, μια μυθική αναζήτηση μέσα από το ταξίδι που κάνει ο Αγκίρε, όταν θα αυτονομηθεί από τον στρατό του Πιζάρο και θα ανακηρυχτεί αρχηγός της ομάδας. Μιας ομάδας, που θα αλληλοεξοντωθεί και θα αποδεκατιστεί από τα βέλη των ιθαγενών. Ο παράφρων Αγκίρε θα μείνει μόνος πάνω σε μια σχεδία και θα ανακηρύξει τη δημιουργία μιας νέας και ανώτερης φυλής. Εξαιρετική είναι η ερμηνεία του Κλάους Κίνσκι στο ρόλο του Αγκίρε.

Ο Χέρτζογκ, σε όλες του τις ταινίες, περιπλανιέται στις ηπείρους, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον προβληματισμό του γύρω από τη διαμάχη φύσης, πολιτισμού και ανθρώπου, γύρω από το όραμα και την παραφροσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, κινείται και η ταινία του "Φιτζκαράλντο",που έχει ήρωα έναν Ιρλανδό επιχειρηματία, που ζει στις αρχές του αιώνα στο Ικίτος του Αμαζονίου. Λάτρης της όπερας, έχει μοναδικό του όνειρο να κτίσει ένα θέατρο μέσα στη ζούγκλα,στο οποίο θα καλέσει τον διάσημο Καρούζο να τραγουδήσει. Για να συγκεντρώσει χρήματα και να κάνει πράξη το όνειρό του, αγοράζει ένα ποταμόπλοιο, με σκοπό να φθάσει σε μια απρόσιτη περιοχή του Αμαζονίου και να μαζέψει καουτσούκ. Το ταξίδι, όμως, θα είναι περιπετειώδες και δύσκολο. Οι ναύτες θα εγκαταλείψουν το πλοίο, το οποίο θα το καταλάβουν ιθαγενείς, πιστεύοντας ότι είναι μαγικό. Ο Φιτζκαράλντο θα πείσει τους ιθαγενείς ότι είναι πνεύμα. Μία ακόμη τρελή περιπέτεια θα αρχίσει, όταν, για να συνεχιστεί το ταξίδι, θα πρέπει ν' ανοίξουν δρόμο μέσα από τη ζούγκλα. Και τα γυρίσματα της ταινίας, όμως, είχαν τη δική τους περιπέτεια, αφού ο σκηνοθέτης αντιμετώπισε προβλήματα με τους ιθαγενείς, ενώ μια γενική απεργία και η κακοκαιρία καθυστέρησαν τα γυρίσματα, για να ολοκληρωθεί τελικά η ταινία μέσα σε τρία χρόνια. Οι αρχικοί πρωταγωνιστές, λόγω των δύσκολων καταστάσεων, αποχώρησαν και ο Χέρτζογκ κάλεσε τον Κλάους Κίνσκι να πρωταγωνιστήσει και σε αυτή την ταινία του. Μαζί του παίζει η Κλαούντια Καρντινάλε(Τρίτη ΕΤ - 3 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ