Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΛΟΓΑ
Στο 7,56% το επιτόκιο

Στο 7,56% διαμορφώθηκε το μέσο σταθμικό επιτόκιο των ομολόγων τριετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου, κατά τη δημοπρασία που πραγματοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Η δημοπρασία έγινε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς με στόχο να αντληθεί ποσό 180 δισ. δραχμών. Η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού είναι η Παρασκευή 22 Γενάρη 1999.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 563,3 δισ. δραχμών, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,1 περίπου φορές. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,56% έναντι 9,36% της προηγούμενης δημοπρασίας. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς. Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε σε 214 δισ. δρχ. έναντι 144 δισ. δρχ. που ήταν το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης δημοπρασίας.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι χτες - όπως είχε ανακοινωθεί σχετικά - υπήρχε η δυνατότητα, από όσους επιθυμούσαν, αντικατάστασης των ομολόγων τριετούς διάρκειας της έκδοσης 20ής Νοέμβρη, σταθερού επιτοκίου 9,3% ετησίως, με ομόλογα της νέας έκδοσης. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ποσό επαναγοράς ανήλθε σε 140,436 δισ. δρχ., επί συνολικού ποσού έκδοσης 144 δισ. δρχ. Η τιμή επαναγοράς που προέκυψε, καθορίστηκε από τη μέση σταθμική απόδοση της χτεσινής δημοπρασίας 7,6% συν 0,15% - όπως προέβλεπε η αρχική ανακοίνωση - πρόσκληση - δηλαδή 7,71% συνολικά. Στην ουσία δηλαδή ορισμένοι κάτοχοι τίτλων του Νοέμβρη με επιτόκιο 9,3%, άλλαξαν τους τίτλους τους με νέους, επιτοκίου 7,7%, γεγονός που δείχνει με τον τρόπο του τα τεράστια παιχνίδια που παίζονται με τα κρατικά ομόλογα, αφού εκ πρώτης όψεως, η απόδοση της παλαιάς έκδοσης εμφανίζεται αισθητά υψηλότερη από τη νέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ