Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διπλωματικές πιέσεις που προετοιμάζουν την επέμβαση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες καταβάλλονται από κάθε πλευρά για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης στο Κόσσοβο. Ωστόσο, αυτές οι διπλωματικές ζυμώσεις δε φαίνεται πως αποσκοπούν στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην πολύπαθη περιοχή, αφού φαίνεται πως αποτελούν το πλαίσιο "μιας πολιτικής φόρμουλας", ενδεχομένως για να ευδοκιμήσει κάποτε το σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες, όλοι σχεδόν οι αναλυτές δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν στα ρεπορτάζ τους ότι μια ενδεχόμενη ΝΑΤΟική επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο δε θα μπορούσε να γίνει δίχως τη συνοδεία μιας... "πολιτικής στρατηγικής"...

Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας δεν προλαβαίνει από χτες το πρωί να δέχεται επισκέψεις διαφόρων απεσταλμένων, με πρώτον τον Τζέιμς Πάρντιου του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, η συνάντηση του Τζέιμς Πάρντιου με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς άρχισε το απόγευμα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που δόθηκε από το Βελιγράδι στον επικεφαλής της Αποστολής Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Ουίλιαμ Ουόκερ να εγκαταλείψει τη Γιουγκοσλαβία. Αργά χτες το βράδυ συνάντηση με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς επρόκειτο να έχει και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής για το Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πάρντιου, Μαρκ Σμιθ, ο πρώτος θα ζητήσει από τον Μιλόσεβιτς να δεχτεί τα δυτικά αιτήματα που προβλέπουν συμμόρφωση της Γιουγκοσλαβίας με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν τον περσινό Οκτώβρη για περιορισμό της χρήσης στρατιωτικής ισχύος στο Κοσσυφοπέδιο και για υποστήριξη προς την Αποστολή Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ. Στην ίδια συνάντηση θα τεθεί και το ζήτημα της παραμονής του Ουίλιαμ Ουόκερ στο Κόσσοβο, καθώς η αμερικανική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο για την "ανάγκη πλήρους συνεργασίας" με τον επικεφαλής της διεθνούς ομάδας επιβεβαιωτών.

Στη χτεσινή ατζέντα συναντήσεων της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης με ξένους αξιωματούχους ήταν καταγραμμένη και εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς με τον Κνουτ Βόλεμπερ, ο οποίος ασκεί αυτό τον καιρό την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μέρος στο χορό των διαφόρων πιέσεων που ασκούνται στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο πήρε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.Ο Ανάν δήλωσε πως συνεχίζει να πιέζει τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει στάση στο Κόσσοβο και να επιτρέψει στους διεθνείς ερευνητές πλήρη πρόσβαση στην αιματοβαμμένη σερβική επαρχία. "Ελπίζω πως δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξει τη στάση της η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση", είπε συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών.

Ολμπράιτ: Θα φύγουν οι διεθνείς επιβεβαιωτές εάν απελαθεί ο Ουόκερ...

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, δήλωσε χτες πως οι διεθνείς επιβεβαιωτές θα κληθούν να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αναιρέσει την απόφασή του για την απέλαση του επικεφαλής της ομάδας, Ουίλιαμ Ουόκερ.

"Ο Μιλόσεβιτς έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, προσπαθώντας να απελάσει τον Ουίλιαμ Ουόκερ, μόνον και μόνον γιατί προσπαθεί να κάνει τη δουλιά του με θάρρος και ειλικρίνεια", υποστήριξε η Ολμπράιτ, επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς ότι επιχειρεί να παρεμποδίσει τις έρευνες για την πρόσφατη σφαγή 45 αμάχων Κοσσοβάρων Αλβανών στο Ράτσακ. Το σχετικό λογύδριο της Ολμπράιτ περιλάμβανε και άλλες γνωστές κατηγορίες κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ ολοκληρώθηκε με το μάλλον γνωστό "επιμύθιο": "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πειστική αντιμετωπίζοντας τον Μιλόσεβιτς. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι, εάν είναι αναγκαίο, να χρησιμοποιήσουμε βία, γιατί η βία είναι η μόνη γλώσσα που φαίνεται να καταλαβαίνει"...

Οσο για τον Ουίλιαμ Ουόκερ, του οποίου η προθεσμία παραμονής στο Κόσσοβο εξέπνευσε χτες το απόγευμα, αυτός φαίνεται ότι περιμένει ανατροπή τής σε βάρος του απόφασης απέλασης της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, στηριζόμενος στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή την περίοδο.

"Χάνετε τον καιρό σας εδώ", είπε στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από γραφείο του Ουόκερ, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Γιόργκεν Γκρούνετ και πρόσθεσε: "Αυτή τη στιγμή γίνονται πολύπλοκες διαβουλεύσεις, αλλά όχι εδώ". Ο Γκρούνετ διευκρίνισε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Ουόκερ στο Βελιγράδι ματαιώθηκε και τόνισε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ θα περάσει σήμερα (Παρασκευή) την ημέρα του με τον συνηθισμένο τρόπο: συναντήσεις, ενημερωτικές συζητήσεις, επισκέψεις στο πεδίο των μαχών.

Πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου επισήμαναν ότι το πιθανότερο είναι να επιτραπεί στον Ουόκερ να παραμείνει.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Νέες μάχες ξέσπασαν χτες το πρωί μεταξύ σερβικών δυνάμεων και ενόπλων Αλβανών στην περιοχή Σιπόλιε της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στην περιοχή ακούγονται ριπές ελαφρών όπλων και αλυσιδωτές εκρήξεις όλμων και αντιαρματικών βλημάτων, προερχόμενες από το χωριό Βαγκάνιτσα.

Στο Σιπόλιε είχαν αναπτυχθεί το πρωί στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης πάνω από τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα της σερβικής αστυνομίας και πολλά φορτηγά. Νωρίτερα, η σερβική αστυνομία είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον θέσεων των Αλβανών αυτονομιστών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στη Βαγκάνιτσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αντάρτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1999: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση... (2000-03-20 00:00:00.0)
"Οι βομβαρδισμοί θα εντατικοποιηθούν ανελέητα!" (1999-05-06 00:00:00.0)
Με οικονομικά ανταλλάγματα πιέζει ο Χόλμπρουκ (1999-03-11 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ "ανησυχεί" για έξαρση των συγκρούσεων (1999-02-27 00:00:00.0)
Πρόσωπο (1999-01-24 00:00:00.0)
Ο Ουόκερ καταδίκασε τους αυτονομιστές (1998-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ