Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το ΝΑΤΟ "ανησυχεί" για έξαρση των συγκρούσεων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενα επεισόδιο μεταξύ αξιωματούχων του ΟΑΣΕ και Σέρβων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε χτες την "εξαιρετική ανησυχία" του ΝΑΤΟ για τον πολλαπλασιασμό κρουσμάτων βίας στην περιοχή.

"Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τα συνεχή επεισόδια. Για την ώρα, ο ΟΑΣΕ δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης που στρατοπεδεύει στην ΠΓΔΜ", δήλωσε χτες ανώνυμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ακολούθως, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, δήλωνε στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι "Κανάλι 9" πως ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτές οι βδομάδες (μέχρι τις συνομιλίες της 15ης Μάρτη) χρησιμοποιούνται από τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές "με σκοπό τη σύρραξη και όχι την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης". Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι όποιοι βομβαρδισμοί κατά σερβικών στόχων "θα γίνουν μόνο εάν καταστεί απολύτως απαραίτητο και πάντα προς εξυπηρέτηση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας"!

Αφορμή γι' αυτές τις δηλώσεις αποτέλεσε η παρεμπόδιση οχημάτων της αποστολής των επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ από την ΠΓΔΜ σε μεθοριακά φυλάκια του Κοσσυφοπεδίου από σερβικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, σε γιουγκοσλαβικό μεθοριακό φυλάκιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι τελωνειακές αρχές ακινητοποίησαν δέκα οχήματα της Αποστολής Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, μαζί με τους επιβάτες τους. Οι γιουγκοσλαβικές τελωνειακές αρχές ζήτησαν να ερευνήσουν το χώρο αποσκευών των αυτοκινήτων, αλλά οι διεθνείς παρατηρητές αρνήθηκαν, επικαλούμενοι τη διπλωματική τους ιδιότητα. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, επέστρεψαν στην ΠΓΔΜ ορισμένοι από την ομάδα των δέκα επιβεβαιωτών. Αργότερα, ο επικεφαλής της δύναμης, Γουίλιαμ Γουόκερ, διαμαρτυρήθηκε σχετικώς στις σερβικές αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους στρατιώτες και αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" κοντά στο χωριό Πουστενίκ. Το αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης στην Πρίστινα δεν ανέφερε εάν υπήρξαν θύματα, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο στην ΠΓΔΜ. Συγκρούσεις επαναλήφτηκαν και χτες στο Μπούκος και στο Νεβολγιάνε (25 χλμ βορειοδυτικά της Πρίστινας).

Στις συγκρούσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στο Κόσσοβο αναφέρθηκε σε χτεσινές δηλώσεις του ο αρχηγός του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Οι βιαιότητες που σημειώνονται τώρα μπορεί να απειλήσουν την ειρηνευτική διαδικασία", είπε ο Ρουγκόβα, προσθέτοντας πως τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαβουλεύσεις σε όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά επίπεδα έως τις 15 Μάρτη, οπότε υποτίθεται ότι θα πρέπει να υπογραφεί "ειρηνευτική" συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ