Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Μεγάλη η συμμετοχή στις πρώτες δημοτικές εκλογές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμμετοχή των Ιρανών ψηφοφόρων στις χτεσινές δημοτικές εκλογές, τις πρώτες των τελευταίων είκοσι χρόνων.

Από νωρίς χτες το πρωί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων σχηματίζονταν έξω από τα περισσότερα από 50.000 εκλογικά τμήματα της χώρας ενώ, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, σε αρκετές πόλεις, όπως Τεχεράνη, Ισφαχάν, Μασχάντ, Ουρουμιγιέχ, δόθηκε παράταση ορισμένων ωρών, προκειμένου να προλάβουν να ψηφίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Οι πρώτες εκτιμήσεις τόσο Ιρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, όσο και πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρανών ψηφοφόρων, παρά τα συχνά επεισόδια βίας και το τεταμένο κλίμα, προσήλθε στις κάλπες για να στηρίξει, κυρίως, τους υποψηφίους του "μετριοπαθούς" Προέδρου Μοχάμεντ Κχαταμί.

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σώμα στο Ιράν φτάνει τα 40 εκατομμύρια ψηφοφόρους, καθώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ιρανοί πολίτες άνω των 15 ετών. Οι 300.000 υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και 5.000 γυναίκες, διεκδικούν 200.000 θέσεις στα τοπικά και κοινοτικά συμβούλια. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται από σήμερα το μεσημέρι, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολβαχέντ Μουσαβί - Λαρί, τα επίσημα ολοκληρωμένα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ