Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Κινέζικο "βέτο" στις δυνάμεις κυανοκράνων

Ν. ΥΟΡΚΗ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Βέτο άσκησε χτες το Πεκίνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αρνούμενο, με τον τρόπο αυτό, να δεχτεί την ανανέωση της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επισήμως, η Κίνα αντέδρασε με τον τρόπο αυτό θεωρώντας πως η κατάσταση στην ΠΓΔΜ έχει "σταθεροποιηθεί" και ως εκ τούτου είναι άσκοπη η παραμονή των περίπου 1.000 κυανόκρανων που στρατοπεδεύουν στη χώρα αυτή. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν το κινέζικο βέτο ως αντίποινα στην απόφαση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την απογοήτευση αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ωστόσο εξέφρασαν την ελπίδα πως το Πεκίνο θα αλλάξει στάση ακόμη και την τελευταία στιγμή (μεσάνυχτα της 28ης Φλεβάρη, οπότε λήγει η αποστολή των κυανόκρανων). "Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να μπλοκάρει μία επιτυχημένη ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή μόνον εξαιτίας των άλλων προβλημάτων", σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ. Μάλιστα, αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο Στόγιαν Αντοφ (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως "μη - σοφή" την απόφαση της νέας κυβέρνησης να αναγνωρίσει διπλωματικά την Ταϊβάν.

Είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται βέτο κατά της ανανέωσης παραμονής ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Η αποστολή κυανόκρανων στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε το 1992 στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, υπό την ονομασία "Αποτρεπτική Αποβατική Δύναμη ΟΗΕ". Η παραμονή των δυνάμεων αυτών λήγει στις 28 του μήνα, αν και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θεωρούν πως θα βρεθεί μία προσωρινή "τεχνική" λύση για ανανέωση της παραμονής των κυανόκρανων για δύο περίπου μήνες.

Η ΠΓΔΜ σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αφού προηγουμένως είχε λάβει την υπόσχεση για ...άμεση οικονομική βοήθεια ύψους 235.000.000 δολαρίων και πιθανές επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ