Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάνε και έρχονται οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες

Οδικώς, αλλά και σιδηροδρομικώς με τρένα του ΟΣΕ αναχώρησε χτες από τη Θεσσαλονίκη για την ΠΓΔΜ ο κύριος όγκος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που προορίζεται για την επικείμενη επέμβαση στο Κόσσοβο. Μάλιστα ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνδράμουν στην ασφαλή μετάβασή τους ως τα σύνορα. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης ένα ιταλικό πλοίο που θα μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό και άρματα μάχης, ενώ τις επόμενες μέρες επίκειται να φτάσουν και άλλα δύο αγγλικά αρματαγωγά. Συνολικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της επιχείρησης ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, θα καταπλεύσουν 20 πλοία αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και αμερικανικά, για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και στρατιωτών.

Παράλληλα συνεχίζεται η άφιξη δυνάμεων και οπλισμού και αεροπορικώς. Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης χτες προσγειώθηκαν έξι μεταγωγικά αεροσκάφη. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που μεταφέρονται προωθούνται αμέσως οδικώς για την ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ σε δύο ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν καταλύσει οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που επιβλέπουν τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Συνολικά όπως ήδη γράψαμε, 33.000 στρατιώτες αναμένεται να προωθηθούν στα Σκόπια μέσω της Θεσσαλονίκης. Μέχρι χτες είχαν περάσει 1.300 Βρετανοί από τους 2.500 συνολικά που θα συμμετέχουν στην επικείμενη σφαγή και τουλάχιστον 800 Γάλλοι. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει ακόμη πότε και πού θα γίνει η απόβαση των 2.500-3.000 Αμερικανών πεζοναυτών που θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της κύριας δύναμης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Οι πληροφορίες θέλουν τα τρία πλοία που τους μεταφέρουν να πλέουν στα ανοιχτά Χαλκιδικής. Οπως είχε γίνει γνωστό, θα συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκινά την επόμενη βδομάδα στο Βόρειο Αιγαίο, οπότε κατά πάσα πιθανότητα η απόβαση των αμερικανικών δυνάμεων θα επιχειρηθεί μετά τη λήξη της άσκησης στις 9 Μάρτη.

Και ενώ για δύο τουλάχιστον μήνες ακόμη (τόσο εκτιμάται να διαρκέσει η πρώτη φάση προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα) το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκονται στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών επεμβατικών δυνάμεων, κανένας από τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού της περιοχής δεν παίρνει θέση. Μάλιστα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φέρεται να συμμετέχει στη διαδικασία εξυπηρέτησης των ξένων αφεντικών. Η σιωπή που επιδεικνύουν την ώρα που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης αλλά και ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε ορμητήριο για το μακέλεμα των λαών της Βαλκανικής, αποδεικνύει την ένοχη στάση τους. Μόνο στα λόγια εμφανίζονται υπέρμαχοι της "ειρηνικής και μόνο διείσδυσης" στα Βαλκάνια, όμως παραχωρούν όλες τους τις υπηρεσίες, χωρίς ίχνος αντίδρασης, στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Την ίδια ώρα που ένα μεγάλο πολεμικό ορμητήριο σε βάρος των λαών της Βαλκανικής στήνεται με τη συμμετοχή της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει γη, αέρα και θάλασσα, στις υπηρεσίες των αιματηρών σχεδίων του ΝΑΤΟ, και η Θεσσαλονίκη τελεί υπό ΝΑΤΟική ομηρία, ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δηλώνει εντελώς υποκριτικά πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και πως αν τελικά η διεθνής κοινότητα αναθέσει στο ΝΑΤΟ την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, η χώρα δε θα συμμετέχει σ' αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση... Πάντως οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ευχαριστούν τις ελληνικές αρχές, γιατί όπως δηλώνουν χωρίς τη συνδρομή τους θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή της επιχείρησης προώθησης των στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ