Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο 40% η ανεργία στη Νάουσα!

Καύσιμη ύλη τα εργατικά δικαιώματα σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Ομοσπονδίας κλάδων ένδυσης, Θ. Ευθυμίου,η Νάουσα. Μια πόλη που μαστιγώνεται από την ανεργία, η οποία έχει εκτιναχτεί στο 40%,σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου! Από το 1990 χάθηκαν 4.000 θέσεις εργασίας, κύρια από την κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό, μετά το κλείσιμο της "ΥΦΕΝ",της "ΒΕΤΛΑΝΣ",της "ΠΕΛΛΑ" κ.ά., αλλά και από άλλους κλάδους. Οι 3.500 θέσεις εργασίας μόνο στην κλωστοϋφαντουργία τη δεκαετία του '80 σήμερα φτάνουν μόλις τις 1.300! Ομως, και οι εν λειτουργία επιχειρήσεις μειώνουν τις δραστηριότητές τους. Η "ΤΡΙΚΟΛΑΝ",που πριν δέκα χρόνια είχε περισσότερους από 500 εργαζόμενους και έδινε δουλιά σε άλλους 300 εκτός εργοστασίου, σήμερα απασχολεί μόνο 220, ενώ απειλεί ότι θα μεταφέρει το εργοστάσιό της στην Κομοτηνή.

Πέρα όμως από το πλήγμα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, εκατοντάδες άνεργοι προήλθαν από την αγροτική οικονομία, που επίσης δέχτηκε ένα τεράστιο χτύπημα, αλλά και την κιβωτοποιία. Σ' αυτό τον κλάδο δούλευαν περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι μόνιμα και άλλοι 500 εποχιακά. Σήμερα δουλεύουν μόλις 150 και αυτοί εποχιακά. Επιπλέον, 1.100 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον κλάδο του εμπορίου.

"1.500 αιτήσεις για 32 θέσεις..."

Προσπαθώντας να μας "δείξει" το μέγεθος της ανεργίας, ο Β. Κόρρας,άνεργος της "ΒΕΤΛΑΝΣ", μας λέει ότι για 32 θέσεις αστυνομικών συνόρων κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις!Τον ίδιο τον βρήκαμε στο εργοστάσιο της "ΒΕΤΛΑΝΣ". "Ερχόμαστε κάθε μέρα, πού να πάμε; Απλήρωτοι, άνεργοι, τόσοι άνθρωποι...", μας λέει.

Πριν από 9 περίπου μήνες και αφού πέρασε από 40 κύματα, η "ΒΕΤΛΑΝΣ", από τις πιο φημισμένες επιχειρήσεις του κλάδου, έγινε παρελθόν. Μαζί της και οι 850 θέσεις εργασίας που πρόσφερε. Ο Β. Κόρρας τονίζει ότι "κάθε εργοδότης που ερχόταν το ξεζούμιζε και το παράταγε χρεωμένο κι εμάς μαζί. Ψάχνουμε για δουλιά αλλά μάταια. Κάντε μια βόλτα στην πλατεία και θα διαπιστώσετε το δράμα του κόσμου".

Μας ξεναγεί στο εργοστάσιο και με θλίψη μάς δείχνει ό,τι έχει απομείνει από τα εμπορεύματα: Εναν σωρό από τις φημισμένες κουβέρτες που παρήγαγαν. "Εδώ μέσα μεγαλώσαμε, η ζωή μας όλη συνδέθηκε με τη "ΒΕΤΛΑΝΣ". Ποιος να φανταζόταν ότι θα γινόταν τέτοιο κακό...".

Μεγάλα προβλήματα και για τους εργάτες

Τεράστια προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση (ένας εργάτης ελέγχει 4.000 αδράχτια), τις συνθήκες εργασίας (ζέστη και υγρασία και θόρυβος έως 110 ντεσιμπέλ), αλλά και την επιχειρούμενη ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων, αντιμετωπίζουν οι εργάτες στις επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας.

Ο Βαρβαρέσος επιχειρεί να μειώσει την αμοιβή για την κυριακάτικη απασχόληση στο παλιότερο από τα δύο εργοστάσια που έχει στη Νάουσα. Ζητά μάλιστα από τους εργάτες να συμφωνήσουν και να συμβάλουν μ' αυτό τον τρόπο στην κατασκευή του τρίτου εργοστασίου του, στο οποίο δηλώνει προκαταβολικά ότι δε θα εφαρμόζει τις συμβάσεις εργασίας.

Στο νεότερο εργοστάσιό του, την "ΤΕΞΤΙΛ",επιδιώκει να σπάσει την καλοκαιρινή άδεια σε δύο δεκαπενθήμερα, κάτι που επιχειρούν να κάνουν και οι άλλες επιχειρήσεις στη Νάουσα. Η εντατικοποίηση οργιάζει και στα δύο εργοστάσια.

Στα "Κλωστήρια Ναούσης Γ" επιχειρείται αλλαγή του τρόπου εφαρμογής της τέταρτης βάρδιας, αλλά και αλλαγή του τρόπου πληρωμής της απασχόλησης το Σάββατο. Οι εργάτες δηλώνουν ότι αν περάσουν τα σχέδια της επιχείρησης, θα επέλθει μείωση στους μισθούς τους και θα αυξηθεί παραπέρα η εντατικοποίηση της εργασίας.

Τους φόβους αυτούς εξέφρασαν και στον Θ. Ευθυμίου, που επισκέφτηκε τα "Κλωστήρια Γ". Ανάμεσά τους, η Μαίρη μάς είπε ότι ο μισθός της θα μειωθεί περίπου 60.000 το μήνα αν εφαρμοστούν τα μέτρα της επιχείρησης, ενώ κατήγγειλε: "Ο,τι θέλουν κάνουν, έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι, εδώ μέσα γίνεται χαμός. Οι γυναίκες κουβαλάνε τεράστια φορτία, έρχεται η ώρα που σχολάμε και είμαστε σαν νεκρές. Ολες έχουμε πρόβλημα με τη μέση, τα πόδια μας. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;".

Στην κουβέντα παρεμβαίνουν ο Στέλιος και ο Δημήτρης.Ο πρώτος συμπληρώνει ότι "το παν είναι ότι χάσαμε το 5ήμερο, αυτό είναι το ζήτημα. Η τέταρτη βάρδια, όπως κι αν εφαρμοστεί, είναι σε βάρος μας. Ξεχάσαμε ότι είμαστε άνθρωποι".Και ο Δημήτρης καταλήγει λέγοντας: "Ξέρετε τι θα γίνει το καλοκαίρι; Θα δουλεύουμε δύο μήνες σερί για να αναπληρώνουμε όσους βγαίνουν σε άδεια. Ποιος θα αντέξει;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ