Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Βόρειο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ.-

Με βόμβες ακριβείας έπληξαν, χτες νωρίς το μεσημέρι, αμερικανικά αεροσκάφη ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, "δέχτηκαν πυρά". Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων παραμένουν στο επίκεντρο της αμερικανο - ιρακινής αντιπαράθεσης ενώ το κλίμα διατηρείται τεταμένο.

Τρεις βόμβες εξαπέλυσαν κατά ιρακινών αντιαεροπορικών δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, χτες, στο Βόρειο Ιράκ μετά από "επίθεση". Οπως δήλωσε η αξιωματικός - εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση του Ιντσιρλίκ Τζέιν Ρίνελ, τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, αφού ολοκλήρωσαν την περιπολία πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Η Ρίνελ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις της συμπατριώτισσάς της, εκπροσώπου της Γενικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, Τόνι Κέμπερ, η οποία επιβεβαίωσε τις φήμες ότι η βάση του Ιντσιρλίκ τέθηκε σε "κατάσταση συναγερμού" για λίγες ώρες μετά από προειδοποίηση του τουρκικού στρατού ότι επίκειται ιρακινή πυραυλική επίθεση, η οποία, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε.

Λίγη ώρα αργότερα, λακωνική ανακοίνωση για τα πλήγματα στο Βόρειο Ιράκ έκανε και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Αντονι Ζίνι, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία, για να υποστηρίξει ότι παρά τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη που αποφάσισε να παράσχει η αμερικανική κυβέρνηση στην ιρακινή αντιπολίτευση "καμία αντιπολιτευτική ομάδα δεν είναι σε θέση να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν". Επιπλέον, ο Ζίνι εκτίμησε ότι "παρά το ισχυρό πλήγμα που κατάφεραν στην ιρακινή στρατιωτική μηχανή οι αμερικανο-βρετανικές επιδρομές του Δεκεμβρίου, η Βαγδάτη, σε λίγο καιρό, θα είναι σε θέση να ξανακατασκευάσει βιολογικά και χημικά όπλα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ