Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρώτη προειδοποιητική απεργία από τους μεταλλεργάτες

ΒΟΝΝΗ.-

Προειδοποιητική απεργία έχει προγραμματίσει, για σήμερα, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας, η Ενωση Μεταλλεργατών μετά την αποτυχία και του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων της με αντιπροσωπεία των εργοδοτών για τη νέα συλλογική σύμβαση.

Αργά χτες το βράδυ, διακόπηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους εργαζόμενους και στην εργοδοσία καθώς, παρά τις αλλεπάλληλες πολύωρες συνεδρίες, δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία. Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθολογική αύξηση 6,5% για το 1999 ενώ οι εργοδότες προτίθενται να δώσουν αύξηση μόνο 2% και ένα ποσό εφάπαξ στο ύψος του 0,5% των ετήσιων αποδοχών.

Οπως ανακοίνωσε η Ενωση Μεταλλεργατών απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σε 9 από τα 16 κρατίδια της χώρας και αποτελούν προειδοποίηση καθώς την επόμενη βδομάδα αναμένεται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Εντούτοις, ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση και του νέου γύρου συνομιλιών και τόνισε ότι τα 2,7 εκατομμύρια μεταλλεργατών προετοιμάζονται για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σφοδρή κριτική στον νεοφώτιστο καγκελάριο

Τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του συνόλου, σχεδόν, του γερμανικού Τύπου έχει προκαλέσει η "χαώδης και απρογραμμάτιστη", όπως χαρακτηρίζεται, πολιτική τακτική του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το πλέον πρόσφατο κύμα επικρίσεων προκάλεσε η άρνηση του Σρέντερ να επικυρώσει, την τελευταία στιγμή, το σχέδιο των συγκυβερνώντων Πρασίνων για άμεση έναρξη της διαδικασίας κλεισίματος των 19 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας. Απαντώντας στην κριτική, ο Σρέντερ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει λάθη "τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του" και επέρριψε την ευθύνη στις πιέσεις που δέχτηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συγκυβερνώντων του. Εντούτοις, "οι βιαστικές αποφάσεις έχουν ρίσκο" τόνισε και συμπλήρωσε ότι στο εξής προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών του κόμματός του και όχι των συγκυβερνώντων του, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των Πρασίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ