Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Συμπαράσταση από την Ουνέσκο

Με μία σύσταση που δικαιώνει το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έληξε στην Ουνέσκο η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών,που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια. Η ελληνική αντιπροσωπεία (Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Τζεδάκις, Ελεν Κόρκα, Ελένη Μεθοδίου) κατέθεσε νέα στοιχεία για την καταστροφή των Μαρμάρων, καθώς και το ψήφισμα των ευρωβουλευτών που ζητούν την επιστροφή.

Στη σύσταση, που έγινε με πρόταση των Κάτω Χωρών και της Ιταλίας, σημειώνεται "η διαρκής ανησυχία της Ουνέσκο σχετικά με το θέμα της διευθέτησης της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα".Τονίζονται οι προσπάθειες που έχουν γίνει από το γενικό διευθυντή της Ουνέσκο, Φεντερίκο Μαγιόρ, για την προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Βρετανίας και καλείται ο γενικός διευθυντής της να αναλάβει στο μέλλον πρωτοβουλίες για την προώθηση των διμερών διαπραγματεύσεων και να συμμετάσχει, διαμέσου των εξειδικευμένων συμβουλευτικών οργάνων της Ουνέσκο, στη διεθνή επιστημονική συζήτηση για τη συντήρηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σχετικές συζητήσεις και συνέδρια θα γίνουν μέσα στο 1999 στην Ουάσιγκτον(Φλεβάρη), στο Λονδίνο (Νοέμβρη) και στην Αθήνα (Δεκέμβρη). Ο Φεντερίκο Μαγιόρ καλείται να αναλάβει και προσωπικά την υπόθεση, συντάσσοντας έκθεση για τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων προκειμένου να ενημερωθεί η 11η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Πληροφορούμενος αυτήν την εξέλιξη ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς "η απόφαση αυτή ήταν προϊόν πυκνών διαβουλεύσεων που έκανε στο Παρίσι η ελληνική αντιπροσωπεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ