Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Παιχνίδια" για το 35ωρο

Η μείωση του χρόνου εργασίας, και ειδικότερα το 35ωρο,αποτελεί αίτημα της ΟΤΟΕ και αντικείμενο διαλόγου με τους τραπεζίτες, οι οποίοι δε δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Μια κοινή επιτροπή, που συστήθηκε το 1996, ανέδειξε την πρόθεση των εργοδοτών να συνδυάσουν την όποια συζήτηση για μείωση του χρόνου εργασίας, με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων!

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μερική απασχόληση, η εργασία με βάρδιες, η "απασχολησιμότητα" των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης, η απασχόληση έκτακτου προσωπικού, η μετατροπή τους σε συμβούλους - πωλητές, είναι ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συλλογιστικής των τραπεζιτών.

Ηδη, το ωράριο εργασίας των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων, που είναι 38 ώρες και 20 λεπτά,καταπατείται βάναυσα, υπερωρίες δεν πληρώνονται, νέοι τρόποι προώθησης των προϊόντων χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις και ο συνδικαλισμός διώκεται με πολλούς τρόπους.

Η ΟΤΟΕ "διεκδικεί" το 35ωρο, σε ένα καθεστώς παραβίασης του χρόνου εργασίας, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, με βασική τακτική της τον "κοινωνικό διάλογο" σε συνθήκες αγωνιστικής άπνοιας, που καθόλου δεν ανησυχούν τους εργοδότες. Αυτή η τακτική υπονομεύει και καταδικάζει το οποιοδήποτε αίτημα πριν ακόμη τεθεί. Γι' αυτό άλλωστε, ενώ στο κείμενο καταγγελίας της Σύμβασης κάνει λόγο για 35ωρο - 7ωρο - πενθήμερο, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της Σύμβασης η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ εμφανίζεται να διεκδικεί γενικόλογα ένα κάποιο... "35ωρο", δίνοντας την ευκαιρία στους εργοδότες να "συμβάλουν" με τη δική τους άποψη για το πώς και αν θα εφαρμοστεί!

Ενδεικτικά, ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες είναι: Στη Γερμανία 39,στη Γαλλία 39,στη Σουηδία 38,5,στην Κύπρο 37,3,στην Ιρλανδία 36,15,στη Βρετανία 35,στο Βέλγιο 37, 36, 35,5 ανά κατηγορία τραπεζών, στην Ισπανία κυμαίνεται από 35 μέχρι 40,3 ώρες,στην Ολλανδία 36,στην Ελβετία 42,στην Αυστρία 38,3,στην Ιταλία 37,3,στην Πορτογαλία 35,στη Νορβηγία από 35 μέχρι 37,3 ώρες ανά περιόδους,στη Δανία 37 και στο Λουξεμβούργο 30 ώρες.

Κείμενα: Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ