Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΟΣΙΑ
Τσιμέντο στον "Πύργο Βασιλίσσης"

Οι φορείς και οι κάτοικοι των γύρω δήμων αντιδρούν έντονα στην απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, να επιτρέψει την κατασκευή καταστήματος ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ σε 366 στρέμματα του Πάρκου

Σε τσιμεντοποίηση οδηγεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ 366 στρέμματα του "Πύργου Βασιλίσσης" στα Λιόσια, επιτρέποντας την κατασκευή πολυκαταστήματος ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ προς όφελος του μεγαλοεπιχειρηματία Σερπιέρη, καταστρέφοντας έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Δυτικής Αθήνας.

Κάτοικοι, φορείς και οι Δήμοι των Αγίων Αναργύρων, Ανω Λιοσίων και Καματερού μαζί με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα για να σώσουν το χώρο. Πριν δύο μήνες όμως ήρθαν αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες που ξεκίνησαν να μετατρέπουν την περιοχή από χώρο πρασίνου σε κρανίου τόπο, ανοίγοντας την πρώτη τεράστια γούβα δίπλα ακριβώς στα πεύκα του πάρκου.

Το πάρκο του "Πύργου Βασιλίσσης" έχει έκταση 1.250 στρέμματα, από τα οποία τα 366 φαίνεται ότι ανήκουν στον μεγαλοεπιχειρηματία Σερπιέρη, απόγονο του ιδιοκτήτη των μεταλλείων του Λαυρίου.

Ο Οργανισμός Αθήνας το 1993 προώθησε Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο επέτρεπε την πολεοδόμηση 115 στρεμμάτων από τα 366 και την οικοδόμηση των 44 στρεμμάτων του κτήματος Σερπιέρη. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να κατασκευαστεί είσοδος στο πάρκο. Ο Σερπιέρης όμως πούλησε τα 20 στρέμματα, από τα 44 που του έδωσε δυνατότητα το ΠΕΧΩΔΕ να οικοδομήσει, στην εταιρεία που έχουν τα πολυκαταστήματα ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ και πριν ενάμιση μήνα ξεκίνησαν το σκάψιμο για την ανέγερση ενός ακόμα τσιμεντένιου τέρατος. Εγινε όμως αναστολή των εργασιών με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων στα όρια του οποίου βρίσκεται το κτήμα Σερπιέρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Τσιμεντοποίηση του Πύργου που συστήθηκε από φορείς και συλλόγους των τριών δήμων και τις δημοτικές κινήσεις που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ αντέδρασαν άμεσα και έφεραν και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα. Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώνει συνεχώς τους κατοίκους και ζητάει να σταματήσει η κατασκευή του πολυκαταστήματος και να αποδοθεί ο χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα συντελεστεί ένα έγκλημα κατά του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αθήνας (ΟΑ), το όργανο δηλαδή που εκφράζει τις απόψεις της κυβέρνησης, κατέθεσε τις θέσεις του για τον "Πύργο Βασιλίσσης" στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο τις έκανε ΠΔ την 1/2/95. Οι προτάσεις του ΟΑ έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Σερπιέρη, ο οποίος ζητούσε να πολεοδομηθεί το 1/3 της έκτασης με δόμηση για 37.000 τετραγωνικά μέτρα και χρήσεις κατοικίας εμπορικών καταστημάτων, αποθηκών.

Ο ΟΑ χωρίς αντίρρηση έδωσε στον Σερπιέρη ό,τι ζητούσε, εντάσσοντας στο Σχέδιο Πόλης 110 στρέμματα, από τα οποία τα 66 θα αποδοθούν στο δημόσιο ως εισφορά γης από τον ιδιοκτήτη για τη δημιουργία εισόδου και τα υπόλοιπα 44 για να οικοδομηθούν με συντελεστή δόμησης 0,1 δηλαδή 30.600 τετραγωνικά μέτρα.Τα υπόλοιπα 256 στρέμματα παραμένουν στον ιδιοκτήτη με μικρότερο συντελεστή δόμησης 0,02. Εάν όμως ο ΟΑ πολεοδομούσε και τα 366 στρέμματα, τότε ο ιδιοκτήτης βάσει του νόμου θα έπρεπε να δώσει στο κράτος σαν εισφορά γης 262 στρέμματα αντί για 66 με συντελεστή δόμησης 0,3 δηλαδή 33.000 τετραγωνικά μέτρα.Αποτέλεσμα, ο Σερπιέρης, δίνοντας μόνο 66 στρέμματα αντί για 262, μπορεί να οικοδομήσει τα ίδια τετραγωνικά μέτρα, διατηρώντας στην ιδιοκτησία του τον υπόλοιπο χώρο.

Η ιστορία έφερε στην επιφάνεια το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος Σερπιέρη, το οποίο μέχρι το 1836 ήταν δημόσιο. Τότε δόθηκε "προίκα" στον βασιλιά Οθωνα. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν το μέλος του συλλόγου "Φίλοι του Δάσους" Σ. Οικονομίδης έκανε προφορικές καταγγελίες στον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα,ο οποίος ζήτησε από όλους τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς λεπτομερέστατη έρευνα.

Οποια και αν είναι τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι σίγουρο ότι ο "Πύργος Βασιλίσσης" είναι ένας δημόσιος χώρος που ανήκει στο λαό της περιοχής.

Γιώργος ΜΗΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά τις εκλογές ...τσιμέντο! (1998-10-24 00:00:00.0)
Το κτήμα Σερπιέρη στο λαό (1997-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ