Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τα πάντα για τους τραπεζίτες

"Στους περιορισμούς ρευστότητας που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδας" απέδωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με θέμα "Τράπεζες και Πελατεία". Στην ουσία, η υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε την ταχύτερη άρση των όποιων μέτρων και νόμων μπορεί να υπάρχουν ακόμα για τον έλεγχο της ασυδοσίας των τραπεζών να λυμαίνονται τις λαϊκές αποταμιεύσεις.

Από την άλλη, η ίδια, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των τραπεζών και τις διεργασίες που γίνονται στο πιστωτικό σύστημα, δε δίστασε να θέσει στο τραπέζι ακόμα και τις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, με το πρόσχημα ότι τα "υψηλά λειτουργικά έξοδα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων" είναι ακόμη μία αιτία για την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς έδωσε κατεύθυνση για χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλοοφειλέτες των τραπεζών, συστήνοντάς τους να βρουν τρόπους για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τόκους υπερημερίας, ενώ μετέφερε και την καλή θέληση της κυβέρνησης να "τα βρει" με τους τραπεζίτες στις παραπάνω κατευθύνσεις, για τη διαμόρφωση "ενός αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου" για τους πελάτες - όχι βέβαια τους ..."ταπεινούς" - των τραπεζών.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζάς,κάλεσε ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των προτάσεων της Β. Παπανδρέου, ανάγοντας το θέμα των υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων και τις αιτιάσεις της υπουργού Ανάπτυξης στο "γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ