Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Βιβλίο

Παντοτινός μας σύντροφος

Διαχρονική και οικουμενική, η "ρωμιοσύνη" της ποίησής του. Ολη η ζωή του, ανυπότακτα δοσμένη στα κομμουνιστικά ιδανικά του, θα "μετρά" το ανώτατο ανάστημα του Ανθρώπου - Δημιουργού. Η μνήμη του - δηλαδή αυτά, ακριβώς,που πίστεψε και έπραξε ο ποιητής - αναλλοίωτη από "διερμηνεύσεις" άλλων - ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του - θα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο "κλήρο" του προς τους συντρόφους των ιδανικών του. Γιατί αν ζούσε ο ποιητής, και σήμερα, αναμφισβήτητα - κι όχι "ίσως, να μην άλλαζε γνώμη" - θα ξανάλεγε "Την πρώτη και την τελευταία σου λέξη/ την είπαν ο έρωτας και η επανάσταση. Ολη σου τη σιωπή την είπε η ποίηση".Ο λόγος για το βιβλίο της Αγγελικής Κώττη "Γιάννης ΡΙΤΣΟΣ Ενα σχεδίασμα βιογραφίας" ("Ελληνικά Γράμματα").

Βιβλίο καλογραμμένο, βιβλίο αγάπης, σεβασμού και γνώσης για τον ποιητή, που αξίζει να διαβαστεί. Βιβλίο μακρόχρονης, συστηματικής έρευνας και συλλογής "πηγών" και ποιητικής διασταύρωσής τους. Χρήσιμο για τους μελετητές του μέλλοντος, αν και δεν του λείπουν μερικά λάθη (;) (λ. χ. περί "πολεμικής συντρόφων" στον ποιητή), παραλείψεις "πηγών" (λ. χ. ο "Ρ", παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων για τον ποιητή), μια απόχρωση υποκειμενισμού στην επιλογή κρίσεων, κριτών, στίχων ή στην ερμηνεία τους. Πρόκειται, όμως, για πολύ καλή προσπάθεια βιογράφησης του Ρίτσου - η πρώτη και πληρέστερη, μέχρι τώρα (η Α. Κ. το 1989 είχε δημοσιεύσει τις βιογραφικές "80 Στιγμές του Γιάννη Ρίτσου"). Συνθετική και ποιητικά "αποδεικτική", καθώς περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά "αποστάγματα" της ποίησής του. Πλούσια σε εργογραφικά και βιογραφικά στοιχεία του ίδιου και της οικογένειάς του, γεγονότα ιστορικά που "άπτονταν" της ζωής του, μαρτυρίες του ίδιου του ποιητή, συντρόφων και φίλων του (προ και μετά θάνατο) και παραπομπές σε δημοσιεύματα. Πλαισιωμένη με σημειώσεις, χρονολόγιο, βιβλιογραφία και φωτογραφίες (αν ζούσε ο ποιητής, σίγουρα θα ήθελε στη βιογραφία του και φωτογραφίες λ. χ. από Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εκδηλώσεις του ΚΚΕ κ. ά.).

Υ. Γ. Αναγκαία επισήμανση, παραλειπόμενη από το βιβλίο: Ο "Ριζοσπάστης" ήταν το αποδεκτό από τον ποιητή "διαβατήριο" για τη δεκάχρονη περίπου, από τις στήλες του, δημοσιογραφική ενασχόληση της Α. Κώττη, με όλα όσα σήμαιναν Ρίτσος,"εφοδιάζοντας" με "πηγές", μακροπρόθεσμα, και το βιβλίο της.

ΑΡ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ