Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο Τζίντζιτς νέος δήμαρχος Βελιγραδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Παρά τις - έστω και περιορισμένες - διχογνωμίες στους κόλπους της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντο", ο Ζόραν Τζίντζιτς κατάφερε να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το δημαρχιακό αξίωμα στη σερβική πρωτεύουσα. Ετσι, τελικά, μάλλον δεν ήταν δύσκολο να εκλεγεί δήμαρχος του Βελιγραδίου από το νέο δημοτικό συμβούλιο με 68 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 17 αποχές...

Ο Τζίντζιτς, ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος", είναι ο πρώτος δήμαρχος κόμματος της αντιπολίτευσης που εκλέγεται στο Βελιγράδι μετά από 52 χρόνια. Η νέα δημοτική αρχή επισκέφθηκε τις απογευματινές ώρες χτες τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "ΣΤΟΥΝΤΙΟ - Β", που βρίσκεται στις αρμοδιότητες του δήμου, καθώς και μια υποβαθμισμένη συνοικία του Βελιγραδίου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Για τις βραδινές ώρες είχε προγραμματιστεί πανηγυρική συγκέντρωση των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ομως, αυτό το "πάρτι" στους δρόμους του Βελιγραδίου, αλλά και η μελλοντική δράση του "Ζάγιεντο" ήταν αφορμή για το ξέσπασμα διαφωνιών μεταξύ των εταίρων στο συνασπισμό. Τελικά, οι διαφωνίες ξεπεράστηκαν, όταν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης προχώρησαν στην υπογραφή τριών συμφωνιών για τις περαιτέρω δραστηριότητες του συνασπισμού "Ζάγιεντο".

Οι συμφωνίες αυτές αφορούν πρώτον, τα κοινά όργανα του συνασπισμού που θα διευθύνεται από ένα οκταμελές προεδρείο, στο οποίο θα συμμετέχουν 4 μέλη του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO), 3 μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και 1 μέλος του κόμματος των Πολιτών (GSS).

Δεύτερον, τη συμμετοχή από κοινού στις επικείμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Το SPO θα προτείνει τον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το DS τον πρωθυπουργό και το GSS τον πρόεδρο της Βουλής. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση, αλλά μόνον υπό τη μορφή "στρογγυλής τραπέζης". Ο διάλογος αυτός θα αφορά τη δημιουργία προϋποθέσεων για ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές, την απελευθέρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τον καθορισμό των ευθυνών για την επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών και τη νοθεία στις εκλογές.

Τρίτον, τον επιμερισμό της εξουσίας μεταξύ των τριών εταίρων στους δήμους και τις κοινότητες, όπου νίκησε ο συνασπισμός "Ζάγιεντο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ