Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο στο επίμαχο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, κατά τις συνομιλίες που είχε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στη Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι. Η Ολμπράιτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και με υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους της Μόσχας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ ορισμένων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η Ρωσία επιδιώκει την επίτευξη μιας ισχυρής δεσμευτικής συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, η οποία θα εγγυάται την ασφάλειά της. Επίσης, ο Γιαστζέμπσκι τόνισε ότι η Μόσχα δεν εντυπωσιάστηκε από την αμερικανική πρόταση για τη συγκρότηση κοινής ρωσοαμερικανικής ταξιαρχίας. "Είναι πρόωρο να μιλάμε για πρόοδο. Θα προτιμούσα να μιλήσω για συγκρατημένη αισιοδοξία", επισήμανε ο Γιαστζέμπσκι.

Αντίθετα, η Ολμπράιτ, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον Πριμακόφ, δήλωσε ότι σημειώθηκε αρκετά σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ενόψει της προβλεπόμενης διεύρυνσης προς Ανατολάς. Παραδέχτηκε, όμως, ότι εξακολουθούν να παραμένουν προς επίλυση ορισμένα ιδιαίτερα περίπλοκα προβλήματα.

Από τη μεριά του, ο Πριμακόφ, αφού υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αντίθεση της Μόσχας στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ, επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για την υπογραφή μιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα καθορίζει τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση Πριμακόφ - Ολμπράιτ συζητήθηκε και το θέμα της προγραμματισμένης για τις 20 Μάρτη αμερικανορωσικής συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ