Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "δούναι και λαβείν" της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση

Μονίμως ελλειμματική εις βάρος της χώρας η οικονομική σχέση με την Κοινότητα

Οταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ οι θιασώτες της ένταξης υποσχέθηκαν στο λαό μια πορεία προς τη "γη της επαγγελίας". Το μεγάλο τους "ατού" ήταν το κοινοτικό χρήμα που θα εισέρεε, σαν "πακτωλός", για να καλύψει ανάγκες, καθυστερήσεις, ελλείμματα. Ομως και στη συνέχεια, ακόμα και σήμερα, αν και έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα έδωσε και δίνει πολύ περισσότερα απ' όσα παίρνει, οι ίδιες δυνάμεις συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν το Μάαστριχτ, για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους, στον υπολογισμό του "δούναι και λαβείν" παίρνουν υπόψη τους μόνο της χρηματικές δοσοληψίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και τις πληρωμές της Ελλάδας. Αποκρύπτουν ότι το σημαντικότερο στοιχείο αυτών των δοσοληψιών περιέχεται στο εμπορικό ισοζύγιο. Εκεί αποτυπώνεται τι πληρώνει η Ελλάδα για τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τι εισπράττει από τις όποιες εξαγωγές της προς αυτήν.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε γίνεται ο πραγματικός λογαριασμός για τα κέρδη και τις ζημιές που έχει η Ελλάδα στη σχέση της με την ΕΕ από το 1981 έως το 1994. Στη στήλη "αναλήψεις πόρων" αναφέρονται τα ποσά που εισπράττονται από την ΕΕ με τις κάθε είδους κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, στη στήλη "καταβολές ιδίων πόρων" αναφέρονται τα ποσά που πλήρωσε η Ελλάδα, στη στήλη "καθαρή θέση" η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων στις χρηματικές δοσοληψίες Ελλάδας - ΕΕ, στη στήλη "εμπορικό ισοζύγιο" αναφέρεται η διαφορά μεταξύ της αξίας των εξαγωγών και των εισαγωγών από και προς την ΕΕ, στη στήλη "τελικό αποτέλεσμα" το αποτέλεσμα της αφαίρεσης αυτών που πήραμε με κάθε τρόπο από αυτά που πληρώσαμε με κάθε τρόπο.

Τα συμπεράσματα:

  • Η οικονομική σχέση με την ΕΕ ήταν μονίμως ελλειμματική για την Ελλάδα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια το έλλειμμα αυτό παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
  • Στο διάστημα 1980 - 1993 οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν 18,9 φορές. Στην ίδια περίοδο οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10,3 φορές. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας με την ΕΕ αυξήθηκε 35,8 φορές!
  • Η ένταξη της χώρας άλλαξε και τους εμπορικούς προσανατολισμούς, αφού με διάφορες συμφωνίες και σε εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων η Ελλάδα στράφηκε προς τους "εταίρους" εγκαταλείποντας προνομιακές γι' αυτήν αγορές τρίτων χωρών. Το 1980 οι εισαγωγές της χώρας μας από τις χώρες της ΕΕ αποτελούσαν το 42% του συνόλου των εισαγωγών, ενώ το 1993 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 63,9%.
  • Η πιο δραματική επιδείνωση αφορά στο ισοζύγιο των γεωργικών προϊόντων, συνέπεια της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το 1980 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 763 εκατομμύρια δολάρια στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, το 1981, πρώτη χρονιά της ένταξης παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 377 εκατ. δολ. και το 1994 αυτό το έλλειμμα στα 1.254 εκατ. δολ..!
  • Ετσι, η πολυδιαφημιζόμενη μεγάλη αγορά των 350 εκατομμυρίων καταναλωτών της ΕΕ αποδείχτηκε πολύ μικρή για την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων και από την άλλη άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της ελληνικής αγοράς για την ορμητική διείσδυση των προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών από την ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ