Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - ΚΛΑΔΟΙ ΕΝΔΥΣΗΣ
Ανεργία και "ελαστικοποίηση"

Σύσκεψη σωματείων και αγωνιστικός προσανατολισμός ενόψει των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

ΠΑΤΡΑ.-

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης, με πρώτα αυτά της ανεργίας και της "ελαστικοποίησης" των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης σωματείων του κλάδου, που έγινε προχτές στην Πάτρα.

Στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης,συμμετείχαν σχεδόν όλα τα σωματεία του χώρου, από τον "Δούρο", την "ΕΛΛΑΣ", τον "Καλογεράκη", τον "Κρητικό", το εργοστάσιο Δέρματος "Ισπανικό", καθώς και σωματεία από άλλους μικρότερους χώρους. Παρευρέθηκαν και μίλησαν η Χριστίνα Τσεντούρου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και η Σία Ψωμιάδη,μέλος της διοίκησης.

Η ανεργία στην περιοχή έχει ξεπεράσει το 30%.Σοβαρό πλήγμα, όπως επισημάνθηκε, αποτέλεσε το κλείσιμο του εργοστασίου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",ενώ δεκάδες είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις που έκλεισαν, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης κλαδικής πολιτικής. Αρκετοί είναι οι εργοδότες που κλείνουν τα εργοστάσια, μεταφέροντάς τα σε χώρες με φθηνό εργατικό κόστος, όπως ο Μανούσος,που μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία. Αλλοι εργοδότες προχωρούν σε δεκάδες απολύσεις και την ίδια στιγμή απολαμβάνουν επιδοτήσεις πολλών δισ. δραχμών για επενδύσεις τους σε παραμεθόριες περιοχές, π. χ. ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ.

Η μεγάλη ανεργία γίνεται όπλο στα χέρια των βιομηχάνων για την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Για παράδειγμα, ο ΔΟΥΡΟΣ υποχρεώνει τις εργαζόμενες να δουλεύουν 7ωρο, με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών.

Πάνω στα θέματα αυτά αναπτύχθηκε συζήτηση και ανταλλάχτηκαν απόψεις για την αντιμετώπισή τους. Διαπιστώθηκε η αγωνιστική διεκδικητική διάθεση των εργαζομένων του κλάδου και, όπως σημείωναν οι διοργανωτές, "φάνηκε πως στα σωματεία που υπάρχει σωστός προσανατολισμός, αναπτύσσεται κλίμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται". Αποφασίστηκε, τέλος, η πραγματοποίηση κοινής συγκέντρωσης των σωματείων ένδυσης - υπόδησης, με τη συμμετοχή και σωματείων άλλων κλάδων, την Πέμπτη 13 Μάρτη στις 6.30μμ έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ