Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με γκάλοπ κατά Αβραμόπουλου

Τα γκάλοπ επισείει, για άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να "απαντήσει" στις προθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου για δημιουργία κόμματος και να αποδείξει ότι δεν υπάρχει "πολιτικό κενό".

Η Ρηγίλλης πέρασε χτες στην αντεπίθεση, αξιοποιώντας δημοσκόπηση της V - PRC που δημοσίευσε ο "Ελεύθερος Τύπος", η οποία εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 1Ο - 13 μονάδες (43% έναντι 29,9%). Ηγετικά της στελέχη (Πρ. Παυλόπουλος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Δ. Σιούφας), σε δηλώσεις τους, έσπευσαν να προεξοφλήσουν "άνετη νίκη" της ΝΔ στις ευρωεκλογές ή και στις εθνικές, αν γίνουν ταυτόχρονα, επισημαίνοντας ότι "η διαφορά των δημοσκοπήσεων έχει πάρει τέτοια έκταση, ώστε είναι αδύνατο να ανατραπεί κάτω από ομαλές πολιτικές συνθήκες". Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι τα αποτελέσματα της παραπάνω δημοσκόπησης, ισχυρίστηκαν αφ' ενός ότι δεν υπάρχει κρίση στη ΝΔ, καθώς και ότι δεν υπάρχει "πολιτικό κενό" που να δικαιολογεί τη δημιουργία νέου κόμματος.

Σε σχέση με τα σενάρια για την ίδρυση κόμματος Αβραμόπουλου, η απάντηση της ηγεσίας της ΝΔ είναι συγκρατημένη, επισημαίνοντας ότι "οι πολιτικοί κρίνονται από τις πράξεις τους και η πολιτική κρίνεται από υπαρκτά γεγονότα".

Στο μεταξύ, η εταιρία δημοσκοπήσεων V - PRC επέκρινε την εφημερίδα "Ελεύθερο Τύπο" γιατί δημοσίευσε το γκάλοπ, το οποίο δεν έγινε για λογαριασμό της, όπως ισχυρίζεται, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει τα αποτελέσματα του γκάλοπ.

Από την άλλη, η "Εξουσία" παρουσίασε στοιχεία από γκάλοπ που έχει στα χέρια του το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα Αβραμόπουλου συγκεντρώνει 13 - 15%, ποσοστό που δε θεωρείται ικανοποιητικό στην Πλατεία Κοτζιά, γεγονός, που, κατά την εφημερίδα, οδηγεί τον δήμαρχο να αναβάλει για μετά τις ευρωεκλογές τα σχέδιά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο Γ. Κύρτσος στον "Ελεύθερο Τύπο", αναφέροντας σε σχόλιό του ότι "δεν έχω εμπιστευτική πληροφόρηση, αλλά η πολιτική ανάλυση με οδηγεί στο συμπέρασμα πως τελικά δε θα υπάρξει κόμμα Αβραμόπουλου". Επικαλούμενος το προβάδισμα των 13 μονάδων της ΝΔ και την πολιτική Σημίτη "που εγγυάται ότι θα συνεχιστεί η εκλογική πτώση του Κινήματος" καταλήγει στην εκτίμηση ότι "σε αυτή τη φάση η δημιουργία κόμματος Αβραμόπουλου δεν έχει πολλά να προσφέρει στην υπόθεση της κεντροδεξιάς, μια και η εκλογική της επικράτηση έχει δρομολογηθεί".

Από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, συνεργάτες του, αναφερόμενοι στα χτεσινά δημοσιεύματα περί μη ίδρυσης κόμματος, τόνιζαν ότι ισχύουν οι παλαιότερες δηλώσεις του Γραφείου Τύπου του, ότι δηλαδή πρόκειται για σενάρια πολιτικής φαντασίας και ανάλυσης και ακόμα ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα κινηθεί με βάση το "δημόσιο συμφέρον".

Χτες το απόγευμα, ο Κ. Καραμανλής, συνεχίζοντας το πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών, επισκέφθηκε το δημαρχείο του Αιγάλεω, όπου άλλη μια φορά έκανε επίδειξη του "ενδιαφέροντός" του για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς φυσικά να δεσμευτεί για τίποτα φιλολαϊκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ