Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Η Ολμπράιτ χαράζει το δρομολόγιο!

ΣΕΡΑΓΕΒΟ (του απεσταλμένου μας Δημ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Το χιόνι δεν μπορεί να κρύψει τις πληγές του πολέμου στο Σεράγεβο. Ελάχιστα κτίρια στην πόλη δεν έχουν ίχνη από σφαίρες. Και στα πρόσωπα των ανθρώπων τα ίχνη της καταστροφής είναι βαθύτερα. Ο πόνος είναι χαραγμένος το ίδιο έντονος με την αβεβαιότητα για το μέλλον και το οδυνηρό οικονομικό παρόν.

Οι σφαίρες σταμάτησαν. Η ειρήνη όμως δεν έφτασε στο Σεράγεβο, στη Βοσνία. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής μονάδας, βρίσκονται στην περιοχή και υπενθυμίζουν όχι μόνο τη σφαγή που έγινε, αλλά και την "ευαίσθητη ισορροπία" ή την "επιβολή της λύσης" που μαγειρεύτηκε σε διαδρόμους και διπλωματικά γραφεία κάπου μακριά. Πρόκειται για μια λύση που τελικά το μόνο που έχει δικαιώσει είναι η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Το "παιχνίδι" στη Βοσνία δεν έχει τελειώσει. Κάπου αλλού μακριά κάποιοι εξακολουθούν να κινούν τα νήματα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, για παράδειγμα, με επιστολή της στον Θ. Πάγκαλο, ενόψει του ταξιδιού του στην περιοχή, απαιτούσε από τον Ελληνα υπουργό να μη συναντηθεί με την ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας στην Μπάνια Λούκα. Το χιόνι, στην προκειμένη περίπτωση, και ο "αποκλεισμός" του αεροδρομίου στο Σεράγεβο, χτες, "βοήθησαν" τον Θ. Πάγκαλο να ικανοποιήσει την απαίτηση της Ουάσιγκτον, έστω κι αν στην απάντησή του είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα δε θεωρεί ωφέλιμη μια "πολιτική αποκλεισμών".

Οχι στην πολιτική των αποκλεισμών... Μοιάζει με αστείο η φράση, όχι γιατί το λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά γιατί στη Βοσνία επιβεβαιώνεται ακριβώς αυτή η πολιτική των αποκλεισμών. Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι σε "μπλοκ", σαφέστατα καθορισμένα, "αλληλοαποκλείονται". Το "παιχνίδι" συνεχίζεται αριστοτεχνικά από τις μεγάλες δυνάμεις και ο κόσμος, Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι αδυνατούν ακόμη να αντιληφθούν πως τα προβλήματά τους ξεκινούν από τη μεταξύ τους απόσταση, η οποία είναι πιο τεράστια μετά το τόσο αίμα που κύλησε.

Οι επαφές του Θ. Πάγκαλου με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ήταν τυπικές. Το τι μπορεί αυτό το κράτος να περιμένει από την Ελλάδα το κατανοούν καλύτερα από τον καθένα οι Ελληνες φαντάροι που σταθμεύουν σε ένα χωριό λίγο έξω από το Σεράγεβο. "Το κλίμα, όπως μας έλεγε ένας απ' αυτούς, είναι άθλιο. Δεν επιτρέπεται να βγούμε έξω, δεν κυκλοφορούμε παρά μόνο οπλισμένοι".

Κατά τα άλλα ο Θ. Πάγκαλος τους υποσχέθηκε να στηρίξει την ευρωπαϊκή τους προοπτική και να ενισχύσει τις σχέσεις τους στο οικονομικό επίπεδο με την Ελλάδα. Και αυτοί τον άκουσαν γιατί έτσι έπρεπε...

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ολοκλήρωσε τη χτεσινή του μέρα με μια συνάντηση με τον ομόλογό του της Κροατίας. Σήμερα ο Θ. Πάγκαλος, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του στο Ζάγκρεμπ, θα πετάξει το μεσημέρι για Βελιγράδι, όπου ίσως γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλ. Μιλόσεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ