Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή οι απολύσεις του "Δημόκριτου"

Τις αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προβαίνει η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", με ταυτόχρονη αποφυγή ουσιαστικής εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς την υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Ορ. Κολοζώφ.Οι βουλευτές του Κόμματος αναφέρονται σε συγκεκριμένη έγγραφη καταγγελία του διασυλλογικού των συλλόγων εργαζομένων του Κέντρου. Ρωτούν, δε, την υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακαλέσει η διοίκηση την απόφασή της για απόλυση εργαζόμενου και για να υποχρεωθεί η διοίκηση να εφαρμόσει σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σε αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων, αλλά και στην αποφυγή ουσιαστικής εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, φαίνεται να προβαίνει κατ' επανάληψη η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", σύμφωνα με συνημμένη έγγραφη καταγγελία του διασυλλογικού των συλλόγων εργαζομένων του Κέντρου. Συγκεκριμένα:

α) Σε πρόσφατη (4-12-98) συνεδρίασή του το ΔΣ του Κέντρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απόλυση του Ε. Δεληβοριά, ο οποίος είχε ενταχθεί προ τριετίας (13-11-95, ΦΕΚ 192, Τεύχος ΝΟΔΔ) με απόφαση του τότε Διευθυντή του ΕΚΕΦΕ "Δ" σε θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Ν. 2266/94, αφού κρίθηκε ως εμπίπτων στις διατάξεις του Ν. 2266/94 από τη σχετική αρμόδια επιτροπή. Ως αιτιολογικό της απόλυσης προβλήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου ο ισχυρισμός ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος κακώς εντάχθηκε στις διατάξεις του Ν. 2266/94.

β) Στην ίδια (4-12-98) συνεδρίασή του το ΔΣ του Κέντρου κατά πλειοψηφία απέφυγε ουσιαστικά να εφαρμόσει αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες κρίθηκε ότι οι εργαζόμενοι Γ. Κυριακάκης και Β. Γεωργίου κακώς παραλείφτηκαν (το 1995) από τους πίνακες των ενταχθέντων σε θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Ν. 2266/94, αφού η αιτιολόγηση της παράλειψής τους ήταν κατά την κρίση του δικαστηρίου, ελλιπής. Το ΔΣ του Κέντρου αρνήθηκε και πάλι να τους εντάξει, επικαλούμενο τους ίδιος ισχυρισμούς, οι οποίοι κρίθηκαν από το δικαστήριο ανεπαρκείς, εξωθώντας τους εργαζόμενους σε νέες δικαστικές ενέργειες που σημαίνουν πρόσθετες πολυετείς καθυστερήσεις και οικονομική εξόντωσή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να ανακαλέσει η Διοίκηση του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" την απόφασή της για απόλυση του εργαζόμενου.
  • Να υποχρεωθεί η Διοίκηση του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δικαιώνουν εργαζόμενους και όχι να αρνείται ουσιαστικά την εφαρμογή τους επαναλαμβάνοντας αναιτιολόγητα τα λάθη της προκατόχου της τα οποία επισημάνθηκαν από τη Δικαιοσύνη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ