Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή

Τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης για τη χαλάρωση του ελέγχου στη διακίνηση πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα ακόμα και την παραγραφή περιπτώσεων λαθρεμπορίας φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μ. Κωστόπουλος.Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι το ΣΔΟΕ έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα απ' ό,τι η προϋπάρχουσα Εθνική Υπηρεσία Τελωνειακών Ερευνών (ΕΥΤΕ) και μεταξύ άλλων ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αναπροσανατολιστεί η δραστηριότητα των κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικός ο έλεγχος της διακίνησης καυσίμων, με στόχο το δραστικό περιορισμό του λαθρεμπορίου στο χώρο αυτό. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη χαλάρωση ουσιαστικά του ελέγχου στη διακίνηση των πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα να έχει "φουντώσει" το λαθρεμπόριο καυσίμων. Στην πραγματικότητα σήμερα με τον προσανατολισμό που έχει το πολυδιαφημισμένο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στην ουσία αφήνει στο απυρόβλητο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και έτσι - ανάμεσα στ' άλλα έχει στηθεί ένα κύκλωμα - που σήμερα φαίνεται ότι δρα σχεδόν ανεξέλεγκτα - σε τελωνεία, διυλιστήρια και λιμάνια, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάνει εκατοντάδες δισ. δρχ. από τη δασμοφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή από την παράνομη διακίνηση καυσίμων.

Πριν την ίδρυση του ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα αυτή την ασκούσε η Ειδική Υπηρεσία Τελωνειακών Ερευνών (ΕΥΤΕ). Σαν τελωνειακή υπηρεσία η δράση της ΕΥΤΕ χαρακτηριζόταν από την ευχέρεια της στενής παρακολούθησης των εμπορευμάτων από το χρόνο εισόδου τους στη χώρα, πράγμα που της δημιουργούσε τη δυνατότητα έγκαιρης διαπίστωσης λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων και ποινικής δίωξής τους, ακόμα και με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Αντίθετα, το ΣΔΟΕ - ειδικά όσον αφορά στη δίωξη του λαθρεμπορίου - παρουσιάζει μειονεκτήματα, επειδή βρίσκεται έξω από τον έλεγχο της Τελωνειακής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη πλέον διαπίστωση - συνεπώς και τη δίωξη - των τελωνειακών παραβάσεων. Ενώ, δηλαδή, η ΕΥΤΕ έκανε συστηματική προληπτική παρακολούθηση των τελωνειακών χώρων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ακόμα και η αυτόφωρος δίωξη, το ΣΔΟΕ περιορίζεται μόνο σε έρευνες και πληροφορίες και έτσι οι νομικά και οργανωτικά πάνοπλοι επιχειρηματίες διευκολύνονται να αντιμετωπίζουν την όποια δίωξη ασκείται εναντίον τους - όταν ασκείται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υποθέσεις λαθρεμπορίου που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη είναι ελάχιστες σε σχέση με την έκταση του φαινομένου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, δημιουργούνται ερωτηματικά και πάντως οι ευθύνες του υπουργείου Οικονομικών είναι τεράστιες, επειδή μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων που έχουν ελεγχθεί προηγούμενα χρόνια σε ποντοπόρα πλοία - όπου συντελείται εκτεταμένο λαθρεμπόριο - οδηγούνται σε παραγραφή...

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε: να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες:

  • Να αναπροσανατολιστεί η δραστηριότητα των κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικός ο έλεγχος της διακίνησης καυσίμων με στόχο το δραστικό περιορισμό του λαθρεμπορίου στο χώρο αυτό.
  • Να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να οδηγηθούν αμέσως στη Δικαιοσύνη και να μην οδηγούνται σε παραγραφή ακόμα και "καραμπινάτες" παραβάσεις;".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιάζουν η νοθεία και το λαθρεμπόριο (2006-06-23 00:00:00.0)
Προκαταρκτική για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα (2002-08-23 00:00:00.0)
Ελεγχοι του ΣΔΟΕ στις Κυκλάδες (2000-07-18 00:00:00.0)
Στις μεγάλες επιχειρήσεις η φοροδιαφυγή (1997-10-18 00:00:00.0)
Καταγράφει αναλυτικά τις τελωνειακές παραβάσεις (1997-09-06 00:00:00.0)
Καταγγελίες, κόντρες και ερωτηματικά (1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ