Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Καταγγελίες, κόντρες και ερωτηματικά

Η κατάσταση είναι απογοητευτική και δε γίνονται έλεγχοι, λέει στέλεχος του Σώματος. Μήπως ενοχλείσαι από τους ελέγχους που κάνουμε, του απαντάνε οι προϊστάμενοί του, προκαλώντας σωρεία ερωτηματικών για το τι ακριβώς συμβαίνει

Το ερώτημα μήπως ορισμένα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ενοχλούνται από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, διατυπώνει η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ, με αφορμή τις καταγγελίες που διατύπωσε για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΔΟΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Αττικής της Υπηρεσίας. Οι καταγγελίες περιέχονται σε επιστολή που στάλθηκε προς τη διοίκηση του Σώματος και την ηγεσία του υπουργείου και η οποία δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα του Σαββάτου. Και ενώ οι κόντρες και οι υψηλών τόνων υπαινιγμοί εξακολουθούν να δίνουν και να παίρνουν στο υπουργείο Οικονομικών, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει σε υπηρεσίες, το αντικείμενο εργασίας των οποίων απαιτεί ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο λειτουργίας και παραδειγματική εξειδίκευση. Ο αναπληρωτής διευθυντής Ν. Κοκόσιας εκφράζει την απογοήτευσή του για τον τρόπο που εξελίσσεται η λειτουργία του ΣΔΟΕ, ενώ καταγγέλλει επίσης ότι:

  • Εκκρεμείς υποθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο ΣΔΟΕ.
  • Θα υπάρξουν προβλήματα παραγραφής σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων.
  • Οι έλεγχοι στα καύσιμα σταμάτησαν, ενώ οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ δε γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις.
  • Στο ΣΔΟΕ, παρά τις μεγάλες και εξειδικευμένες ανάγκες που υπάρχουν, έχουν τοποθετηθεί υπάλληλοι που δεν έχουν εμπειρίες σε οικονομικούς ελέγχους, ενώ ορισμένοι από εκείνους που φέρονται πως θα στελεχώσουν την υπηρεσία έχουν... ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Από την πλευρά της η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις ισχυρίζεται ότι το ΣΔΟΕ στον ένα μήνα λειτουργίας του έχει σημειώσει ήδη σημαντικές επιτυχίες και συγκεκριμένα:

  • Την αποκάλυψη 3.500 κιλών ναρκωτικών ουσιών, που προορίζονταν για την ελληνική αγορά.
  • Τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.
  • Τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας οινοπνεύματος από Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Τη διαπίστωση παράνομης διάθεσης 5,5 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την επικράτεια.
  • Την πραγματοποίηση 15.000 ελέγχων, όπου διαπιστώθηκαν 20.000 παραβάσεις.

Στην παραπάνω ανακοίνωση, ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία, όπως τονίζεται, η υπηρεσιακή ιεραρχία του ΣΔΟΕ έχει χρέος να τα εντοπίζει. Στην ίδια ανακοίνωση διατυπώνεται η απορία "γιατί αυτή τη στιγμή των μεγάλων επιτυχιών και της έντασης των ελέγχων, ορισμένοι στρέφονται στην εσωστρέφεια", προσθέτοντας το ερώτημα "μήπως ορισμένοι από τους ελέγχους τους ενοχλούν;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ