Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικός ο δρόμος επιβίωσης των ΕΒΕ

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΟΒΣΑ. Τα προβλήματα και η ανάγκη για αγωνιστική αντιμετώπισή τους στο επίκεντρο. ΟΧΙ στο διάλογο - απάτη της κυβέρνησης

Η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων στα καίρια προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων με την παράλληλη ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και τη μαζικοποίηση της βάσης, ήταν τα θέματα στα οποία συγκέντρωσε την προσοχή της η πλειοψηφία των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην προχτεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Οι αντιπρόσωποι που τοποθετήθηκαν στη συνέλευση ανέδειξαν τα καίρια προβλήματα αιχμής που απασχολούν σήμερα τους ΕΒΕ και συγκεκριμένα τη δραματική πτώση του τζίρου, το ωράριο σε σχέση με τον ανελέητο πόλεμο των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, το ασφαλιστικό, την έλλειψη χρηματοδότησης των ΜΜΕ και σε σχέση με τα προγράμματα - απάτη της ΕΕ.

Παράλληλα, συζητήθηκε η θέση που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων απέναντι στον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο" και καταγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει τους ΕΒΕ συμμέτοχους στην επιβολή ακόμα σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων, σύροντάς τους σε ένα "διάλογο" με προειλημμένες αποφάσεις. Δεν είναι τίποτα άλλο, τονίστηκε από τους ομιλητές από μια ακόμα απόπειρα να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ σε μια διαδικασία με σκοπό να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους σε μια πολιτική προαποφασισμένη και προδιαγεγραμμένη στην πεπατημένη του προγράμματος "σύγκλισης", της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των εντολών των Βρυξελλών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Δρίκος,έσπευσε να δηλώσει ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα συμμετέχει στο διάλογο - απάτη, παρακάμπτοντας το ΔΣ της Συνομοσπονδίας, που στην πραγματικότητα δεν έχει πάρει ακόμα επίσημα σχετική απόφαση.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Μ. Διαμαντής,στην εισήγησή του τόνισε ότι στο διάστημα από την περσινή γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας όχι μόνο δεν επήλθε κάποια βελτίωση στη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τις ΜΜΕ, αλλά αντίθετα χρόνο με το χρόνο πάνε από το κακό στο χειρότερο, σε αντίθεση με τους λίγους που στο ίδιο διάστημα αυξάνουν τα κέρδη τους σκανδαλωδώς. Και αυτή η αντίθεση, κατήγγειλε, έχει τις ρίζες της στις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές που υπαγορεύονται από τις δεσμεύσεις στην ξένη και ντόπια ολιγαρχία, στις κατευθύνσεις των Βρυξελλών και στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την ασκούμενη οικονομική πολιτική ο Μ. Διαμαντής κατήγγειλε τις επιπτώσεις που επέφεραν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι επιλογές της "απελευθέρωσης" και της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς" και τόνισε πως ήδη αποτελούν πραγματικότητα το ξεκλήρισμα ολόκληρων παραδοσιακών κλάδων της παραγωγής, η κατακόρυφη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτικής παραγωγής, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η έξαρση της ανεργίας και η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: "η πορεία προς την ΟΝΕ αντί για σύγκλιση της οικονομίας της χώρας μας με τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ έφερε απόκλιση. Σύγκλιση υπήρξε μόνο στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου".

Το συνδικαλιστικό κίνημα

Για το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ ο Μ. Διαμαντής τόνισε πως "δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η μόνη επιλογή για τους ΕΒΕ είναι οι ενωτικοί και μαζικοί αγώνες και η συνεργασία και συμμαχία τους με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που θίγονται από τις ίδιες αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές. Γι' αυτό, το βάρος θα πρέπει να ριχτεί στην ανάπτυξη και μαζικοποίηση της βάσης", πράγμα το οποίο τονίστηκε και από τους άλλους ομιλητές. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην εμπειρία από τις τελευταίες κινητοποιήσεις, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς επαφής με τη βάση, εγγραφών νέων μελών στα σωματεία και δημιουργίας νέων, όπου δεν υπάρχουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΣΕΑ ΜΜΕ της Αθήνας η οποία αποφάσισε τη δρομολόγηση της κλιμάκωσης κινητοποιήσεων με κορύφωση παναθηναϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο επόμενο διάστημα. "Εάν δεν αγωνιστούμε σε ένα πρόγραμμα αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης", τόνισε, "θα αφανιστούμε" και υπογράμμισε την ανάγκη επίμονων και μακροχρόνιων προσπαθειών με στόχο την ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος για τη διεκδίκηση της ίδιας της επιβίωσης των ΕΒΕ.

Χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση της ΟΒΣΑ ο Χρ. Κορτζίδης,εκ μέρους του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων κατήγγειλε τα προγράμματα - απάτη της ΕΕ που στην πραγματικότητα μόνο στις ελληνικές ΜΜΕ και στους αυτοαπασχολούμενους δε διατίθενται και τόνισε ότι μόνος δρόμος για τους ΕΒΕ είναι αυτός του αγώνα μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα - η οργάνωση της πάλης για την οριστική ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ