Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με καθυστέρηση το νομοσχέδιο για το ποινολόγιο

Από την πορεία που θα σημειώσουν τα έσοδα τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθούν οι ρυθμοί κατάρτισης και κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ποινών για φορολογικές παραβάσεις. Αρμόδιοι επί του θέματος παράγοντες εκτιμούν ότι στην περίπτωση που κατά τους επόμενους μήνες εμφανιστεί αναθέρμανση στο σκέλος των εσόδων, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δε θα κατατεθεί πριν το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα επισπευστεί η κατάθεσή του στο Θερινό Τμήμα της Βουλή, προκειμένου η εφαρμογή των διατάξεών του να επιφέρει πρόσθετα έσοδα στο κράτος.

Αυτή τη στιγμή οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής, που είχε συσταθεί για την προώθηση του συγκεκριμένου ζητήματος και βάσει των οποίων καταρτίζεται το σχετικό νομοσχέδιο, βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αυτές προτάσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διατήρηση σε πολλές περιπτώσεις του προστίμου, που ισχύει για φοροδιαφυγή από απόκρυψη ΦΠΑ, στο πενταπλάσιο της αξίας του ποσού που διέφυγε (όπως ισχύει και σήμερα), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το πρόστιμο θα μειωθεί στην τριπλάσιο. Προβλέπονται παράλληλα "τσουχτερές" αυξήσεις στα διοικητικά πρόστιμα, καθώς και διαχωρισμός τους από τις ποινικές κυρώσεις. Ακόμη προβλέπεται η θέσπιση "πλαφόν" στις προσαυξήσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, η μη επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις που έχουν καταλογιστεί προσαυξήσεις, καθώς επίσης η καθιέρωση ενιαίου κώδικα ποινών για όλες τις φορολογικές παραβάσεις, ενώ για τις τελωνειακές παραβάσεις θα υπάρξει διαφορετικό καθεστώς.

Εξάλλου, με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς είχε χτες, κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, διαδοχικές συναντήσεις με τους προϊσταμένους των τελωνείων και των εφοριών της περιφέρειας, ενώ για τον ίδιο λόγο επισκέφθηκε τη ΦΑΕ της συμπρωτεύουσας. Συναντήθηκε επίσης με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, όπου συζητήθηκαν φορολογικά και τελωνειακά θέματα που αφορούν τους απόδημους Ελληνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ