Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ - ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΜΗΔΕΝ αύξηση για δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Τουλάχιστον 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι - που ο άλλος σύζυγος εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα - χάνουν το οικογενειακό επίδομα, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη του 1996 το έπαιρναν και οι δύο. "Βροχή" τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, από δημοσίους υπαλλήλους που ζητούν να καταργηθεί η παραπάνω διάταξη

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, δε θα πάρουν φέτος ούτε δεκάρα αύξηση μισθών, καθώς πληρώνουν τα "σπασμένα" των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που θέσπισε η κυβέρνηση με το νόμο για το νέο μισθολόγιο, που ισχύει ήδη από την 1η Γενάρη 1997. Αυτή η αλήθεια - που είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ο "Ρ" - επιβεβαιώνεται ήδη στην πράξη από τα εξής δύο στοιχεία: Πρώτον,από τα "ατομικά δελτία κατάταξης υπαλλήλου" που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες μισθοδοσίας και πήραν ήδη αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι (εκπαιδευτικοί κλπ), στα οποία υπάρχει ο μισθός που έπαιρναν μέχρι 31-12-96 και ο μισθός που θα παίρνουν με το νέο μισθολόγιο από την 1-1-1997 όσοι απασχολούνται στα υπουργεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεύτερον,από τη "βροχή" διαμαρτυριών που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών, από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι όταν πήραν στα χέρια τους το ατομικό δελτίο κατάταξης διαπίστωσαν ότι με το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, ο ονομαστικός τους μισθός είτε παραμένει παγωμένος στα επίπεδα του περασμένου Δεκέμβρη είτε είναι... μικρότερος από το Δεκέμβρη του 1996.

Μια από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, που παγώνει τους ονομαστικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στα επίπεδα του Δεκέμβρη του 1996, είναι αυτή που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα.Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη που έβαλε η κυβέρνηση στο νόμο για το νέο μισθολόγιο, ορίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δε δικαιούνται οικογενειακό επίδομα, αν αυτό το εισπράττει ο σύζυγος ή η σύζυγος από άλλη υπηρεσία του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.Πίσω από τις συγκεκριμένες κυβερνητικές ρυθμίσεις, είναι φανερό πως κρύβονται μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στη γενίκευση του μέτρου, ώστε να θεσπιστεί η αρχή πως μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους θα εισπράττει τα οικογενειακά επιδόματα.Η διάταξη αυτή άνοιξε την όρεξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ετοιμάζονται - στο όνομα των "ίσων όρων ανταγωνισμού" - να συμπεριλάβουν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανάλογη διάταξη που θα ορίζει ότι και στον ιδιωτικό τομέα, το οικογενειακό επίδομα θα χορηγείται στον ένα από τους δύο εργαζόμενους.

Πάντως, η διάταξη αυτή που θεσπίστηκε με το νέο μισθολόγιο, ήδη είχε σαν συνέπεια πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν από την 1-1-1997 το οικογενειακό επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 12.000 δραχμές (για έγγαμους χωρίς παιδιά) και φτάνει στις 77.000 δραχμές το μήνα (για έγγαμους με 5 παιδιά).

Σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι 31-12-96 έπαιρναν κανονικά το οικογενειακό επίδομα και το χάνουν από την 1-1-1997, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10.000.Ο αριθμός αυτός ίσως αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερος, καθώς πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα. Το μέγεθος του προβλήματος που προκαλεί το νέο μισθολόγιο - μόνο σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα και αυτούς που τα χάνουν - θα φανεί όταν ολοκληρωθεί από όλες τις υπηρεσίες η διαδικασία έκδοσης των ατομικών δελτίων κατάταξης.

Το πρόβλημα με τα οικογενειακά επιδόματα, είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς - όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο "Ρ" - πολλοί ιδιώτες επιχειρηματίες, αρνούνται να χορηγήσουν βεβαίωση ότι δε χορηγούν το οικογενειακό επίδομα σε εργαζόμενους που απασχολούν και ο ή η σύζυγός τους, εργάζονται στο δημόσιο τομέα με συνέπεια να μην μπορεί να εισπράξει το επίδομα και ο έτερος σύζυγος που εργάζεται στο δημόσιο. Να σημειωθεί, εδώ, πως στις περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων που με το νέο μισθολόγιο προκύπτει μείωση του μισθού, δε θα μειωθεί φέτος ο μισθός τους, αλλά η διαφορά θα κρατηθεί σε χωριστό "κουτάκι" και θα συμψηφιστεί με αυξήσεις που "θα" δοθούν στο μέλλον! Η ουσία είναι, πως σε πολύ μικρό διάστημα, αποδείχτηκαν κάλπικες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, που υποστήριζε ότι με το νέο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα πάρουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές τους από εκείνες που θα έπαιρναν αν δίνονταν αυξήσεις με σενάριο εισοδηματικής πολιτικής 2,5% + 2,5% το 1997.

  • Χτες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισε να αποστέλλει σε όλους τους φορείς του δημοσίου το βιβλίο με το νόμο για το νέο μισθολόγιο και τις σχετικές οδηγίες - με διάφορα παραδείγματα - για τον τρόπο εφαρμογής του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ