Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάνουν τις αποταμιεύσεις... κέρδη!

Μόνο με αύξηση 30% των κερδών είναι ευχαριστημένος ο πρόεδρος της Πίστεως, που μείωσε τα επιτόκια ταμιευτηρίου στο 8,5%

Νέα επίθεση στις αποταμιεύσεις των καταθετών της εξαπολύει η Τράπεζα Πίστεως, ανοίγοντας παράλληλα νέα σελίδα στις σχέσεις της με τους... "καλούς" πελάτες, για τους οποίους επιφυλάσσει ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το καθεστώς απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος και την ασυδοσία που της παρέχει η κυβερνητική πολιτική, η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως έθεσε ήδη στόχο για φέτος αύξηση των κερδών της τουλάχιστον κατά 30% και προχωρά ακάθεκτη.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, από τη Δευτέρα η Τράπεζα μειώνει παραπέρα τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το επιτόκιο αυτό θα είναι 8,5%,το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων θα φτάνει στο 7,36%, το δε αποτέλεσμα για την τράπεζα, όφελος κάποιων δισεκατομμυρίων δραχμών.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορήγησης δανείων για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις η Τράπεζα ανακοίνωσε μεν μείωση κατά 2,25 μονάδες, η εφαρμογή τους όμως θα γίνεται ανάλογα με τον πελάτη. Ετσι αν και το σχετικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 13,5%, μπορεί όμως να φτάνει και το 17%.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κρατά η τράπεζα και τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, αν και τα μειώνει κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες. Το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας "Βίζα" διαμορφώνεται στο 27%,των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου στο 14% και των προσωπικών δανείων καταναλωτικής πίστης στο21%.

Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν αυξήσουμε φέτος τα κέρδη μας κατά 30%, είπε χτες ο πρόεδρος της Πίστεως Γ. Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας την άλλη πλευρά των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Τράπεζα είχε πέρσι αύξηση των καθαρών της κερδών 20% και περίπου αντίστοιχο ποσοστό αύξησης πρόπερσι, τότε γίνεται ευκολότερα αντιληπτό το πού πηγαίνουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που κλέβει κάθε χρόνο η κυβέρνηση από το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι επιλογές της μεγαλύτερης επίσης ιδιωτικής τράπεζας και το αλώνισμά της στον πιστωτικό τομέα αποκαλύπτουν παράλληλα και το βαθμό της υπονόμευσης ουσιαστικά, εκ μέρους των κυβερνήσεων, των μεγάλων κρατικών τραπεζών, όπως είναι η Εθνική και η Εμπορική.

Η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας

Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων ανακοίνωσε χτες και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - χωρίς την εισφορά του ν. 128 - το νέο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται από την ερχόμενη Παρασκευή σε 16,5%,των βραχυπρόθεσμων δανείων (κεφάλαια κίνησης) σε 19% (προνομιακό 17%), των μεσομακροπρόθεσμων δανείων (για αγορά παγίων) σε 17%,των καταναλωτικών δανείων σε 24% και της πιστωτικής κάρτας σε 24,5%.

Μείωση ορισμένων επιτοκίων στις συναλλαγές της με τις εμπορικές τράπεζες ανακοίνωσε τέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος: Αναπροεξόφλησης συναλλαγματικών από 15,5% σε 14,5%,χρηματοδότησης έναντι ενεχύρου τίτλων του δημοσίου από 20% σε 19% και υπερανάληψης από τρεχούμενους λογαριασμούς από 25% σε 24%.Η προσαρμογή των συγκεκριμένων επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα δεν επηρεάζει πάντως άμεσα τις νομισματικές συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ