Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορολογικά έντυπα της ταλαιπωρίας

Αναστάτωση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σύστημα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λίγες μέρες πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

"Αλαλούμ" αναμένεται να δημιουργήσει φέτος στους φορολογούμενους αλλά και στις εφορίες η υποχρεωτική αναγραφή των περίφημων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο έντυπο Ε3, που θα συνυποβάλουν όλοι όσοι ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας οικονομικού έτους 1999. Η ταλαιπωρία έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μάρτη, που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, να αναζητήσουν τον κωδικό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα που ασκούν, ανάμεσα σε... 9.600 κωδικούς που υπάρχουν συνολικά, για να τον αναγράψουν στο έντυπο Ε3.

Για να γίνει σαφές το μέγεθος της ταλαιπωρίας στην οποία θα υποβληθούν οι φορολογούμενοι, αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι υπάρχουν επαγγέλματα (όπως για παράδειγμα δικηγόροι, γιατροί κλπ.), στα οποία αντιστοιχούν 40 και πλέον κωδικοί (ΚΑΔ) ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατεύθυνση δραστηριότητας που ασκεί ο επαγγελματίας, έναν από τους οποίους - ή και περισσότερους αν ειδικεύεται σε περισσότερους από έναν τομείς - πρέπει ο φορολογούμενους να επιλέξει και να αναγράψει στο Ε3. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, παρά τα όσα ισχυρίζεται η καθ' ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία, εμφανίζεται ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που θα παρουσιαστούν εξαιτίας αυτής της υποχρέωσης, με αποτέλεσμα η εικόνα των ατελείωτων ουρών στις εφορίες να είναι ένα το κρατούμενο κατά τους αμέσως προσεχείς μήνες. Οι δε φορολογούμενοι, που θα προτιμήσουν να αναθέσουν τις σχετικές διαδικασίες συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων στους λογιστές τους, μάλλον θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην "τσέπη" τους, αφού ανάλογη οικονομική επιβάρυνση θα αναγκάσουν να υποστούν προηγουμένως και οι λογιστές - φοροτεχνικοί. Ο λόγος, για το κόστος προμήθειας από τους λογιστές του σχετικού βιβλίου που περιλαμβάνει όλους τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας και με το οποίο εφοδιάστηκαν όλες οι εφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως πληροφορήθηκε χτες ο "Ρ", λογιστής που απευθύνθηκε χτες στη ΔΟΥ Χαλανδρίου για την προμήθεια του σχετικού βιβλίου, κλήθηκε να το αγοράσει στην τιμή των 12.000 δραχμών!!!

Μέσα στη δαιδαλώδη κατάσταση που προοιωνίζονται όλα τα παραπάνω, ο "Ρ" επιχειρεί σήμερα να δώσει μία πρώτη εικόνα των δεδομένων που διέπουν τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3, βάσει της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με θέμα: "Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών οικονομικού έτους 1999 (Εντυπο Ε3)".

Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ανεξαρτήτως του είδους και του κερδοσκοπικού ή όχι χαρακτήρα αυτών, εφόσον τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του ΚΒΣ ή υποχρεούνται στην τήρηση τέτοιων βιβλίων και δεν τα τηρούν ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ. Εφόσον υπάρχουν περισσότερα του ενός υποκαταστήματα, θα συνυποβληθεί ως ένθετο του εντύπου Ε3 και το έντυπο με τον τίτλο "ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ".

Το έντυπο Ε3 συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου και υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, χωρίς να υπάρχει φέτος η δυνατότητα να υποβληθεί χωριστά από το κυρίως έντυπο της δήλωσης, όπως υπήρχε κατά το προηγούμενο έτος.

Οι ΚΑΔ θα αναγραφούν στον πίνακα Α (Γενικά στοιχεία φορολογούμενου - κατάσταση επιχειρήσεων) του εντύπου Ε3. Συγκεκριμένα, στον κωδικό 761 πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός της δραστηριότητας που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης. Παράδειγμα: Αν η επιχείρηση έχει από την κύρια δραστηριότητά της, που είναι η παραγωγή τεχνητών κεριών και παρασκευασμάτων κεριών (ΚΑΔ 24.51.42), 50.000.000 δρχ. ακαθάριστα έσοδα και από τη δευτερεύουσα δραστηριότητά της, που είναι παραγωγή στιλβωτικών ουσιών και κρεμών, για υποδήματα, έπιπλα, δάπεδα, αμαξώματα, γυαλιά ή μέταλλο (ΚΑΔ 24.51.43) 60.000.000 δρχ. ακαθάριστα έσοδα, στον κωδικό 761 θα αναγραφεί ο ΚΑΔ 24.51.43.

Στους κωδικούς 763 - 793 και 764 - 794 καταγράφονται όλες οι άλλες (δευτερεύουσες) πλην της κύριας δραστηριότητας της επιχείρησης. Με τον όρο "δευτερεύουσα δραστηριότητα" νοείται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πλην της κύριας. Σημειώνεται ότι η ένδειξη "βοηθητική δραστηριότητα" δε θα συμπληρωθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται η ώρα της εφορίας (2001-01-25 00:00:00.0)
Οι πίνακες των εισοδημάτων (2000-05-07 00:00:00.0)
Την Κυριακή η τελευταία προθεσμία (1999-03-18 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η φορο-ταλαιπωρία (1999-02-11 00:00:00.0)
Φυλλάδιο πρόσθετων οδηγιών για το Ε9 (1997-02-18 00:00:00.0)
Σπαζοκεφαλιά τα έντυπα για τα ακίνητα (1997-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ