Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΓΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμπαράταξη για αγώνες

- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο δικηγορικό κόσμο και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης;

- Η σημερινή κατάσταση του δικηγορικού κλάδου είναι κρίσιμη, αλλά και οι προοπτικές του Σώματος για το μέλλον μέσα στα πλαίσια των γενικότερων συντηρητικών κυβερνητικών επιλογών, με κατεύθυνση την κοινωνία των 2/3, διαγράφονται δυσοίωνες. Το δικηγορικό Σώμα εντάσσεται στα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και υφίσταται και το ίδιο τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που πηγάζει από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και η υπέρογκη αύξηση των δικαστικών δαπανών καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη και στις δικηγορικές υπηρεσίες. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της δικηγορικής ύλης για την πλειονότητα των δικηγόρων, που απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα, την ανεργία και την υποαπασχόληση. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει η ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων (υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, αντικειμενικά κριτήρια, ενοίκια κλπ.). Με τον τρόπο αυτό συρρικνώνεται το επάγγελμα, οδηγούνται βίαια στην αποβολή από αυτό οι δικηγόροι των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, με κατεύθυνση μια δικηγορία ελιτίστικη, με ανάλογες αμοιβές, προνόμιο των οικονομικά ισχυρών, έτσι ώστε η δικαστική προστασία για τα λαϊκά στρώματα να αποβαίνει είδος πολυτελείας.

- Η σημερινή ηγεσία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του δικηγορικού κόσμου;

- Η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με εξαίρεση τη Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων (ΝΑΚΔ) αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, αρκέστηκε σε μια πολιτική διαχείρισης - διεκπεραίωσης, εκφράζοντας ανεξάρτητα από τις προσωπικές προθέσεις, τη χρεοκοπημένη συνδικαλιστική αντίληψη που είναι ανίκανη να αντιδράσει σε οποιοδήποτε μέτρο ή να διεκδικήσει αγωνιστικά, γιατί είναι εγκλωβισμένη στη λογική της υποταγής και στις επιλογές του συστήματος. Η τριετία που πέρασε χαρακτηρίζεται από μια πολύ μεγάλη κινητικότητα στο ΔΣΘ, όχι όμως προς την κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων για τα οξύτατα προβλήματα του κλάδου και την απονομή Δικαιοσύνης, αλλά σεκατεύθυνση εδραίωσης δημοσίων σχέσεων, από τις οποίες τίποτε απολύτως δεν ωφελήθηκε ο μαχόμενος δικηγόρος που βασανίζεται στα ακροατήρια, στις γραμματείες και τις υπηρεσίες ούτε και ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια και αντιμετωπίζει κακής ποιότητας απονομή Δικαιοσύνης και υπέρογκες δικαστικές δαπάνες.

- Μέσα στα σημερινά πλαίσια μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση στον ΔΣΘ και τι μπορεί να κάνει η ΝΑΚΔ;

- Είναι διάχυτη στο χώρο η αίσθηση της ανάγκης για αλλαγή της πορείας και των επιλογών της ηγεσίας του ΔΣΘ. Οι εκλογές του '93 διεξήχθησαν κάτω από τη φόρτιση της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης των δικηγόρων και ενίσχυσαν και τόνωσαν τις ελπίδες για την επίλυση των καυτών προβλημάτων του κλάδου. Το 1996 οι δικηγόροι έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά και πάλι τίποτε δεν προχώρησε με ευθύνη και των τριών μεγάλων παρατάξεων που διοίκησαν συναινετικά το σύλλογο. Αντίθετα, η δική μας παράταξη έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των μαχόμενων δικηγόρων για την αγωνιστικότητά της, τη συνέπεια και το ήθος της και πιστεύουμε ότι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης θα συμπαραταχτούν και με την ψήφο τους μαζί μας στο δρόμο της διεκδίκησης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις, αλλά σαν ένα τμήμα των Ελλήνων εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο της απονομής Δικαιοσύνης και ταγμένων στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ