Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Επιμονή στην αδράνεια

Την αγωνιστική κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, με απεργία και άλλες μορφές, ζήτησε η ΕΣΑΚ Δημοσίου, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο

Δεν ξέφυγε από την "πεπατημένη" το νεοεκλεγμένο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που χτες συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση μετά το 30ό Συνέδριο της Οργάνωσης. Αν και τα προβλήματα "τρέχουν", το ΓΣ αποφάσισε να μην κάνει τίποτα, εξουσιοδοτώντας την Εκτελεστική Επιτροπή να δει... στο μέλλον κάποια κινητοποίηση και "διεκδικώντας", με ελάχιστες διαφορές, ουσιαστικά την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε στη χτεσινή συνεδρίαση, την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3 Μάρτη, νέα σύγκληση του ΓΣ για αγωνιστική κλιμάκωση και στα πλαίσια προετοιμασίας της κινητοποίησης, να πραγματοποιηθούν περιοδείες στους χώρους δουλιάς, συσκέψεις κλπ. Στη σχετική πρόταση επισημαίνεται: "Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά το δρόμο της ΟΝΕ, επιβάλλει μια ακραία αντιλαϊκή πολιτική, που συναντά την έντονη αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας". Καταδικάζεται η αστυνομοκρατία και οι φασιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες των μαθητών, τακτική που ακολουθεί και σε άλλους αγώνες λαϊκών στρωμάτων. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση με την εισοδηματική πολιτική, μειώνει παραπέρα τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων δίνοντας αυξήσεις 0,8% - 2%, με το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα εντείνει την πολιτική ομηρία των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ με τη μετατροπή Οργανισμών σε ΑΕ, τους οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και χτυπά εργασιακά δικαιώματα. Σημειώνεται πως η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης για σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την πολιτική ομηρία, ενώ με το νομοσχέδιο για το ταμείο περίθαλψης (ΟΠΑΔ) θέλει να περικόψει τα κονδύλια για την περίθαλψη. Επισημαίνεται πως η κυβέρνηση με τον επικείμενο "κοινωνικό διάλογο" θέλει να καταστήσει συνένοχο το συνδικαλιστικό κίνημα στην καταρράκωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, προτείνεται σαν διεκδικητικό πλαίσιο: Αυξήσεις κατά 25%. ΟΧΙ στη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο. ΟΧΙ στη δημιουργία του ΟΠΑΔ. ΟΧΙ στις ανωνυμοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις ΝΠΔΔ και δημοσίων υπηρεσιών.

Από πλευράς ΠΑΣΚ προτάθηκε να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει κινητοποίηση, αφού πρώτα γίνουν συσκέψεις με τις Ομοσπονδίες - μέλη της ΑΔΕΔΥ, για να δουν αν μπορούν να κάνουν κινητοποίηση!

Η ΔΑΚΕ κατέθεσε την ίδια πρόταση με την ΠΑΣΚ, όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, αλλά στο τέλος "ανακάλυψε" διαφορές με το πλαίσιο (χωρίς να πει ποιες, ούτε αυτό να προκύπτει απ' τις τοποθετήσεις). Από πλευράς "Αυτόνομης Παρέμβασης" προτάθηκε εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής για να καθορίσει τρίωρη στάση εργασίας. Από τις "Αγωνιστικές Συσπειρώσεις" ζητήθηκε να αποφασίσουν οι Ομοσπονδίες τη μορφή της κινητοποίησης και μετά η ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ