Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στις "ράγες" της πόλης

Τις κρυμμένες ομορφιές της Αθήνας, αναζητά η κάμερα του ντοκιμαντέρ "Αθήνα χειροποίητη πόλη", ενώ ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ελλάδα θα κάνουμε μέσα από το ντοκιμαντέρ "Ισορροπώντας στις ράγες". Δύο νέα ελληνικά ντοκιμαντέρ, που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Κυριακή στη ΝΕΤ.Η παρουσίαση των δύο νέων σειρών έγινε χτες στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής από τον γενικό διευθυντή της ΝΕΤ Νικηφόρο Αντωνόπουλο και τους συντελεστές τους.

Η σειρά έξι ημίωρων επεισοδίων "Αθήνα χειροποίητη πόλη" σκηνοθετήθηκε από τον Αλέξανδρο Παπαηλιού και είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Καραποστόλη. Ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι διαβατική πόλη και πως ο συνδυασμός βιβλίου και εικόνας είναι μια "ανακατασκευή" της Αθήνας. Δύο δυσκολίες συνάντησε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης της, το ίδιο το βιβλίο και την πόλη της Αθήνας. Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται η ζωή της Αθήνας, οι δρόμοι της, οι αγορές της, οι άνθρωποί της.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ταξίδι με το τρένο έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, πόσο μάλλον, όταν, διασχίζοντας τις ράγες, γνωρίζεις όλες τις ομορφιές της Ελλάδας. Ενα οδοιπορικό στον τόπο μας είναι η σειρά ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή "Ισορροπώντας στις ράγες".Η διαδρομή είναι μεγάλη και έχει τις δικές της όψεις. Τη σύγχρονη, με σταθμούς γεμάτους κίνηση, θόρυβο και τρένα και την παλαιότερη, με διαδρομές πάνω σε ράγες ξεχασμένες και σταθμούς μοναχικούς και ερειπωμένους. Αφηγητής είναι ένας φωτογράφος, που στις διαδρομές συναντά κάθε φορά και έναν διαφορετικό "ξεναγό". Τα κείμενα είναι του Αχιλλέα Κυριακίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ