Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΗ ΓΟΝΤΙΚΑ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΚΑ
Αναγκαίος ο συντονισμός

- Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για κινητοποιήσεις, σχετικά με τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή". Πώς κρίνετε την αρνητική στάση της πλειοψηφίας;

- Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση ενάντια στις δημόσιες κοινωφελείς επιχειρήσεις, οδηγώντας τη μια μετά την άλλη στο ξεπούλημα. Στο στόχαστρο έχει μπει τώρα η "Ολυμπιακή". Η άποψη της παράταξής μας ήταν πως απέναντι σε αυτή την επίθεση πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να απαντήσει συνολικά. Το ΕΚΑ, ως το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, πρέπει να μπει μπροστά, να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει πρωτοβουλίες για να συντονίσει τον αγώνα των σωματείων ενάντια στο ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων. Αντί γι' αυτό η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, αρνήθηκε να πάρει πρωτοβουλίες. Αντιπρότεινε να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η ΓΣΕΕ και μετά να δούμε και εμείς. Πρόκειται για σκόπιμη κωλυσιεργία, για να αποφύγει να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να κερδίσει χρόνο. Ουσιαστικά, με τη στάση της, εξυπηρετεί την κυβερνητική τακτική του "διαίρει και βασίλευε".

- Ποια ήταν συγκεκριμένα η πρόταση της ΔΑΣ;

- Εμείς προτείναμε σε πρώτη φάση, το ΕΚΑ να κηρύξει 24ωρη απεργία και πανεργατικό συλλαλητήριο για τις δυσμενείς εξελίξεις στην "Ολυμπιακή". Οπως είναι γνωστό ήδη έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός, για να αναλάβει το μάνατζμεντ της "Ολυμπιακής" ξένη ιδιωτική εταιρία, έχουν ανοιχτεί οι προσφορές και μέχρι το Μάρτη θα ανακοινωθεί και ποιος θα την αναλάβει. Η κυβέρνηση δίνει απεριόριστες αρμοδιότητες στον ιδιώτη μάνατζερ, στο επιχειρησιακό σχέδιο, στις εργασιακές σχέσεις κλπ. Πιστεύουμε, κάτι που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" επισημαίνουν, ότι έτσι δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση με συνέπειες τραγικές και για την εθνική οικονομία και για τους εργαζόμενους εκεί, για τους οποίους θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής, επισημάναμε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δημόσιων κοινωφελών επιχειρήσεων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ. Χρειάζεται, λοιπόν, το συνδικαλιστικό κίνημα, με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες, να μπει αποφασιστικά μπροστά για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου. Χρειάζεται το ΕΚΑ να αναλάβει το συντονισμό δράσης των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις.

- Πώς κατά τη γνώμη σας, μπορεί να υπάρξει αγωνιστική προοπτική;

- Η στάση αυτή της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, έρχεται να αποδείξει, για άλλη μια φορά, ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν διάθεση, ούτε να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ούτε να αντιπαλέψουν αποφασιστικά, την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας πως σήμερα χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά αλλαγή ρότας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Χρειάζεται εργαζόμενοι και σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ενισχύσουν την Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση και Αναζωογόνηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, για ενίσχυση του ταξικού πόλου σε αυτό, ώστε να αποκρουστεί αποτελεσματικά η επίθεση κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και βιομηχάνων. Καλούμε τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, που η κυβέρνηση οδηγεί προς το ξεπούλημα, να συντονίσουν τη δράση τους, αλλά και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων. Εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ