Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερωτικές γέφυρες

Κυριακή σήμερα, η προτελευταία Κυριακή του μήνα, η τελευταία των Απόκρεω. Οι περισσότεροι "μασκαράδες" θα βγουν, θα πιουν, θα τραγουδήσουν θα χορέψουν, θα διασκεδάσουν. Ετσι κι αλλιώς, από αύριο όλα ηρεμούν, όλα καθαρίζουν. Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, και πολύχρωμοι αετοί θα διασχίσουν τους ουρανούς μας, ενώ η ταραμοσαλάτα περιμένει. Ταινία, μια καλή ταινία, μας μένει. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Αύριο Δευτέρα στις 22. 00 στη ΝΕΤ θα παρουσιαστεί το μικρό εξωτικό αριστούργημα του σκηνοθέτη του μήνα, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο "Μικρός Βούδας". Πρόκειται για έναν επικό μύθο, που μας παρασύρει στο μακρινό Θιβέτ. Οι Θιβετιανοί μοναχοί, με ηγέτη τον Λάμα Νόρμπον, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την πεντηκοσιοστή μετενσάρκωση του Βούδα, σε ένα μικρό Αμερικανό από το Σιατλ. Ο Νόρμπον πείθει τους γονείς ν' αφήσουν το αγόρι να μεταβεί στο Μπουτάν, όπου ο μικρός Τζέσι θα υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμασίες για να αποδειχτεί εάν πράγματι είναι μετενσάρκωση του Βούδα και για να "κοινωνήσει" στη φιλοσοφική μυσταγωγία του βουδισμού. Παράλληλα, εξελίσσεται σαν παραμύθι η ιστορία του πρίγκιπα Σιντάρτα, ο οποίος εγκατέλειψε όλα τα πλούτη, για να αναζητήσει στον ασκητισμό και στο διαλογισμό τη "νιρβάνα". Μετά την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου ("Ο τελευταίος αυτοκράτορας") και την ερωτική έρημο της Σαχάρας ("Τσάι στη Σαχάρα"),ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι κινηματογραφεί, μετά την έγκριση του ίδιου του Δαλάι Λάμα, έναν ακόμη ιερό τόπο: Το Μπουτάν, κοιλάδα του Κατμαντού, στα Ιμαλάια. Η μουσική είναι του Ρουίτσι Σακαμότο. Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Αλεξ Γουιζεντέιντζερ και Κρις Αϊζάκ.

Την Τρίτη" στις 21.00 η ΕΤ-1 παρουσιάζει την αισθηματική, ρομαντική ταινία του Κλιντ Ιστγουντ: "Οι γέφυρες του Μάντισον, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα που έγινε μπεστ - σέλερ. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια αληθινή ερωτική ιστορία δυο ενηλίκων και κάτι παραπάνω... Μια γυναίκα παντρεμένη, με παιδιά - άλλωστε, αυτά τα ίδια τα παιδιά έδωσαν στο συγγραφέα το ημερολόγιο και τα γράμματα της μητέρα τους - ζει σ' ένα απομονωμένο αγρόκτημα. Νομίζει ότι είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα, αλλά δεν είναι, νομίζει ότι γέρασε, ότι ο χρόνος πέρασε, αλλά δεν είναι έτσι. Νομίζει ότι ο έρωτας την προσπέρασε πριν από πολλά χρόνια, αλλά και εκεί λανθάνει και πλανάται πλάνη μεγάλη. Μια μέρα ένας ξένος, ένας φωτογράφος φτάνει στο γραφικό Μάντισον για να φωτογραφίσει τις φημισμένες σκεπαστές γέφυρες που υπάρχουν εκεί, μετά από παραγγελία του "Νάσιοναλ Τζεογκράφικ Μάγκαζιν".Ο ώριμος μοναχικός άνδρας θα χάσει το δρόμο, αλλά θα συναντήσει κάτι που έχει απωθήσει από χρόνια: Τον έρωτα. Καθώς περνά από χωματόδρομο σε χωματόδρομο, βλέπει μια γυναίκα, μια νοικοκυρά κάποιας ηλικίας και τη ρωτά το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στις γέφυρες. Ο έρωτας, αν και κάπως αργοπορημένα και για τους δύο, δεν τους ρωτά αν μπορεί να περάσει την πόρτα. Απλά, εισβάλλει στη ζωή τους σαν ένας θερμός, όψιμος, αλλά ώριμος άνεμος. Το αισθηματικό παιχνίδι ενηλίκων είναι σοβαρό, ειλικρινές, αγνό και καθαρό. Χωρίς μελό και γνωστά κλισέ, με μεγάλο βάθος και σιωπηλό πάθος, ο σκηνοθέτης εισχωρεί στις ψυχές των ηρώων του. Με την Μέριλ Στριπ και τον Κλιντ Ιστγουντ.

Τέλος, την Πέμπτη στις 23.35 "Η γυναίκα της διπλανής πόρτας" του Φρανουσά Τριφό θα παρουσιαστεί, επιτέλους, γιατί όλο και της "χτυπούσαμε" την πόρτα και εκείνη, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν εκεί, απουσίαζε. Αλλαζε γνώμη την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για μια αριστουργηματική ερωτική ταινία που υμνεί τον απόλυτο, το μοναδικό, το σπάνιο έρωτα. Εναν έρωτα, χωρίς όρια, χωρίς συμβάσεις, χωρίς επεμβάσεις από τον κοινωνικό περίγυρο. Ενας έρωτας που φτάνει στα άκρα, ένας έρωτας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που αγαπήθηκαν και χώρισαν από την υπερβολική αγάπη και που, όταν ξανασυναντήθηκαν, το πάθος που πάντοτε άσβεστο έμενε και έκαιγε την ψυχή τους παίρνει ξαφνικά διαστάσεις πυρκαγιάς και τους χαρίζει στιγμές ατέλειωτες ευτυχίας μέχρι το τέλος. Ενα τέλος, που θα το προκαλέσουν μόνοι τους, ενωμένοι, ένα δευτερόλεπτο μετά την ερωτική πράξη. Με την Φανή Αρντάν και τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ