Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Και ειδικό έντυπο περιουσιακών στοιχείων

Στην καθιέρωση ειδικού εντύπου περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα συμπληρώνεται από τις εφορίες για τις περιπτώσεις των φορολογούμενων που πρόκειται να ελεγχθούν για εκκρεμείς υποθέσεις τους,προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου, με αφορμή τις διατάξεις πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος (τροποποιεί παλαιότερο), με θέμα "Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) και Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών". Το νέο ΠΔ, προβλέπει μεταξύ άλλων τη θέσπιση του παραπάνω εντύπου (ειδικό έντυπο περιουσιακών στοιχείων) το οποίο θα συμπληρώνεται από τον ελεγκτή ή το συνεργείο ελέγχου, στις περιπτώσεις διενέργειας τακτικού και προσωρινού ελέγχου και θα περιέχει γενικές πληροφορίες για το φυσικό ή νομικό πρόσωπο και πληροφορίες για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η ίδια εγκύκλιος προβλέπει μεταξύ άλλων τη λειτουργία δύο νέων γραφείων σε κάθε εφορία και καθορίζει τις αρμοδιότητές τους. Πρόκειται για το γραφείο εκκαθάρισης και βεβαίωσης των φόρων και λοιπών εσόδων μετά από έλεγχο, καθώς και για το γραφείο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών που λειτουργεί στο δικαστικό τμήμα. Το γραφείο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει την ευθύνη και την επιμέλεια της είσπραξης των χρεών που είναι βεβαιωμένα στην εφορία από τη χρονική στιγμή που καθίστανται ληξιπρόθεσμα μέχρι την εξόφλησή τους. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων, που θα στελεχώνουν αυτό το γραφείο είναι οι εξής:

  • Συγκέντρωση των υποθέσεων των οφειλετών με εκτύπωση σχετικών καταστάσεων από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (όπου λειτουργεί πληροφορικό σύστημα).
  • Διαχωρισμός των υποθέσεων ανά κατηγορία με βάση κριτήρια όπως το ύψος του οφειλόμενου ποσού, το είδος του φόρου (παρακρατούμενοι, εισόδημα, κεφάλαιο), την ιδιαιτερότητα (βαθμός δυσκολίας, παλαιότητα χρέους, παραγραφόμενα χρέη, πτωχοί) κλπ.
  • Ερευνα για τη συλλογή στοιχείων, που αφορούν τον οφειλέτη (ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο, περιουσιακά στοιχεία κλπ.) καθώς και εξασφάλιση και επιβεβαίωση αυτών.
  • Αμεση επικοινωνία με τον οφειλέτη ή τους εκπροσώπους του τηλεφωνικά. Καθορισμός της ημερομηνίας προσέλευσης του οφειλέτη στην εφορία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ή επιστολή, μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία ανάλογα με τη μορφή του οφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο κλπ.) όπως για παράδειγμα:25 μέρες για τα φυσικά πρόσωπα, 10 μέρες για τις ανώνυμες εταιρίες και 15 μέρες για τις λοιπές επιχειρήσεις.
  • Αποστολή επιστολής ή σχετικών ειδοποιητηρίων γνωστοποίησης της οφειλής στον οφειλέτη καθώς και ενέργειες για αναγκαστική είσπραξη και διασφάλιση του χρέους.
  • Τήρηση της παρακάτω διαδικασίας λήψης μέτρων: αποστολή ειδοποίησης ληξιπρόθεσμου χρέους, έκδοση παραγγελίας προς κατάσχεση σε βάρος οφειλέτη δημοσίου, κατάσχεση κινητών ή ακινήτων, κατάσχεση σε χέρια τρίτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ