Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
"Το όραμα δεν είναι μονοπώλιο κανενός"

Νιώθοντας την υποχρέωση να ενημερώσει το κοινό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο καλλιτεχνικός διευθυντής του λυρικού θεάτρου Περικλής Κούκος χτες δημοσιοποίησε το "μικρό χρονικό μιας μεγάλης ιστορικής ασέβειας". Το χρονικό, δηλαδή, των ενεργειών του για την παρουσίαση των παραγωγών της Λυρικής το καλοκαίρι στο Ηρώδειο. Στη δημοσιοποίηση οδηγήθηκε, τόσο από τα "όσα λέγονται και γράφονται για τις παραστάσεις", όσο και από το γεγονός ότι"ο κ. Θάνος Μικρούτσικος δεν έμεινε στη δέσμευση που από κοινού αναλάβαμε απέναντι στον πρώην υπουργό Πολιτισμού για μη κατάθεση σχετικών δηλώσεων προς το σκοπό αποτροπής περαιτέρω οξύνσεων".

"Οι παραγωγές του Ηρωδείου", τονίζει ο Π. Κούκος, "είναι οι μόνες μεγάλες παραγωγές που μπορεί να πραγματοποιήσει η ΕΛΣ, λόγω των μικρών δυνατοτήτων της σκηνής του θεάτρου "Ολύμπια". Μια σειρά από καλλιτεχνικούς, διοικητικούς και οικονομικούς λόγους που έχουμε εξηγήσει προφορικά και γραπτά(Υποχρεώσεις από υπογραφείσες συμβάσεις, έναρξη της νέας σεζόν την 1η Σεπτεμβρίου, Νόμος 2273/94 που εισηγήθηκε στη Βουλή ο τότε υπουργός Πολιτισμού Θ. Μικρούτσικος κ.ά.), αποδεικνύει ότι ο αποκλεισμός μας από το Ηρώδειο κατά το μήνα Ιούλιο και η μετάθεση της παραγωγής του Μπαλέτου το μήνα Σεπτέμβριο σημαίνει αφ' ενός μεν την ακύρωση της παραγωγής και την πρόκληση μεγάλης οικονομικής ζημίας για την ΕΛΣ και αφ' ετέρου δε την ανεπανόρθωτη συρρίκνωση της καλλιτεχνικής μας παραγωγής κατά τη χειμερινή περίοδο".

Πιο συγκεκριμένα ο Π. Κούκος αναφέρεται σε πέντε σημεία:

1. "Λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση του κ. Θ. Μικρούτσικου στην κεφαλή του Φεστιβάλ, του έστειλα μια επιστολή με αρ. πρωτ. 3903/19 Νοεμβρίου 1998, με την οποία του ζητούσα να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τα θέματα που αφορούσαν τις παραγωγές του Ηρωδείου της ΕΛΣ. Ηταν πολύ σημαντικό να μας απαντήσει εγκαίρως, ώστε να κλείσουμε συμφωνίες με τους μετακαλούμενους καλλιτέχνες. Στο πνεύμα καλής συνεργασίας που προσβλέπαμε του ανακοίνωσα ότι η μεγάλη παραγωγή του Μπαλέτου είναι ανοιχτή τόσο όσον αφορά το είδος (κλασικό ή σύγχρονο) όσο και το έργο και είμαι στη διάθεσή του για οποιαδήποτε συζήτηση επ' αυτού. Γραπτή απάντηση δεν υπήρξε από τον κ. Μικρούτσικο. Προφορικά πρότεινε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τις παραστάσεις του Μπαλέτου το Σεπτέμβριο. Με δεύτερη επιστολή μας προς τον κ. Μικρούτσικο, με αρ. πρωτ. 4338/14 Δεκεμβρίου 1998, τον ενημερώσαμε λεπτομερώς για τις παραστάσεις της "Κάρμεν" (20,22,23 και 25 Ιουνίου). Με το υπ' αρ. πρωτ. 4386/16 Δεκεμβρίου 1998 ενημερώσαμε σχετικά και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και τον υπουργό Πολιτισμού.

2. Στις 15 Ιανουαρίου 1999 με επιστολή μου ενημερώνω σχετικά τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο και του ζητώ την παρέμβασή του. Με την ίδια επιστολή ζήτησα από τον υπουργό την παραχώρηση του Ηρωδείου στην ΕΛΣ για μια εβδομάδα, προτείνοντας μάλιστα τρεις εναλλακτικές ημερομηνίες μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καλλιτεχνική μας περίοδος.

3. Στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ο κ. Μικρούτσικος δεν απάντησε επί της ουσίας στις επιστολές μου παρά μόνο εμμέσως με δηλώσεις στις εφημερίδες και ανακρίβειες ως προς το χρόνο που ζητάμε το Ηρώδειο και ως προς τις σχέσεις της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Αθηνών (οι δηλώσεις αυτές απαντήθηκαν σε σχετική επιστολή μου στον Τύπο στις 10-2-1999). Οι δηλώσεις του μάλιστα ήταν προσβλητικές για τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα για τα μέλη του Μπαλέτου μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο από τους πρώτους χορευτές μας, οι κ. κ. Γιώργος Μελογιαννίδης και Κυριάκος Κοσμίδης τιμήθηκαν προσφάτως με το Κρατικό Βραβείο Χορού.

4. Οι επικεφαλής των καλλιτεχνικών σωμάτων καθώς και όλων των σχετικών συνδικαλιστικών σωματείων συναντήθηκαν με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, ο οποίος βρήκε δίκαια τα αιτήματα της ΕΛΣ.

5. Από της 23ης Φεβρουαρίου ενημερώνουμε τη νέα υπουργό Πολιτισμού τόσο προφορικά όσο και γραπτά (με τρεις επιστολές) για το θέμα που έχει προκύψει".

"Πιστεύω, λοιπόν, αναφέρει ο Π. Κούκος, ότι η απόφαση του προέδρου της Ανώνυμης Εταιρείας του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Θ. Μικρούτσικου να αποκλείσει την ΕΛΣ από το Φεστιβάλ, ο αποκλεισμός δηλαδή του μοναδικού λυρικού θεάτρου με την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική προσφορά αποτελεί ασέβεια ως προς την προσφορά της ΕΛΣ και ασέβεια ως προς την παράδοση του Φεστιβάλ.Επειδή, ο κ. Θ. Μικρούτσικος αρνείται πεισματικά και αναίτια να συνεργαστεί μαζί μας προφασιζόμενος ένα θολό όραμα, ζητάμε να παρέμβει το υπουργείο Πολιτισμού, παραχωρώντας απ' ευθείας το Ηρώδειο στην ΕΛΣ, επειδή το όραμα δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Η ΕΛΣ με την ιστορική της διαδρομή έχει το δικό της όραμα και χρειάζεται το ζωτικό της χώρο για να το αναπτύξει και όπως δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι η Επίδαυρος είναι το "θερινό σπίτι" για το Εθνικό Θέατρο έτσι και το Ηρώδειο έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ως το "θερινό σπίτι" της Λυρικής Σκηνής. Η παρέμβαση της Πολιτείας θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην καλύτερη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ