Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η ειρηνευτική διαδικασία σε τέλμα

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Προβλήματα, διαφωνίες, έλλειψη εμπιστοσύνης, απειλές συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα μόνο μήνα πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της ειρήνης της "Μεγάλης Παρασκευής". Ενα χρόνο μετά η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε τέλμα και σε αυτό συμφωνούν όλοι.

Συνεπώς δεν είναι σίγουρο πόσο θα βοηθήσει η ώθηση που προσπάθησαν να δώσουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας με την υπογραφή, τη Δευτέρα, τεσσάρων συνθηκών για νέες πολιτικές δομές. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας, Μο Μόουλαμ, δήλωσε ότι οι συνθήκες που υπογράφτηκαν θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία "να πορευτούν το δρόμο της ειρήνης, ο οποίος οδηγεί σε ένα μέλλον χωρίς βία", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Αντριους, δήλωσε ότι οι συνθήκες αυτές αντιπροσωπεύουν "μια πολύ καλή μέρα" για τη συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής". Παράλληλα εξέφρασαν την ευχή το "κομμάτι του παζλ" που λέγεται "αφοπλισμός" "να ταιριαστεί" και να μην αποτελέσει εμπόδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ωστόσο, η διένεξη μεταξύ των προτεσταντών και των ρωμαιοκαθολικών πολιτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, όσον αφορά τον αφοπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών πολιτικών για τη Βόρεια Ιρλανδία, εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι. Δε βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση ούτε οι χτεσινές συναντήσεις του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς,τόσο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπέρτι Αχερν,όσο και με τον ηγέτη του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, Ντέιβιντ Τριμπλ.Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων ο Ανταμς δήλωσε ότι "η ειρηνευτική διαδικασία είναι σε τέλμα"... Ταυτόχρονα δήλωσε ότι παίρνει στα σοβαρά τις απειλές κατά της ζωής του που είδαν το φως της δημοσιότητας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό δε θα τον κάνει να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ειρηνευτική διαδικασία για τη Βόρεια Ιρλανδία ως θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση μιας ενωμένης Ιρλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ