Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πιέσεις από ΗΠΑ και... όροι από αυτονομιστές

Σήμερα η συνάντηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ, Χόλμπρουκ και Χιλ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενα ακόμη βήμα μακριά από την υπογραφή του αμερικανικού σχεδίου "ειρήνευσης" στο Κοσσυφοπέδιο έκαναν χτες οι αυτονομιστές αντάρτες του "KLA", θέτοντας νέο όρο, το σταμάτημα των γιουγκοσλαβικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Απ' την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους απεσταλμένους της κυβέρνησης Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Κρίστοφερ Χιλ. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα είχαν χτες πολύωρη συνάντηση σε μία προσπάθεια να σχεδιάσουν τη στρατηγική επιχειρημάτων που θα θέσουν σήμερα στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο. Θα πουν άραγε τίποτε καινούριο πλην των χιλιοειπωμένων απειλών περί ΝΑΤΟικών αεροπορικών βομβαρδισμών; Εκ των πραγμάτων, η απάντηση θα δοθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, κάποιοι ανώτατοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι ψιθυρίζουν στα ΜΜΕ πως "δεν αποκλείεται αναβολή λίγων ημερών" στην επανέναρξη των συνομιλιών στη Γαλλία, που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 του μήνα.

"Είναι πολύ νωρίς να διακηρύξει κανείς νίκη. Υποθέτω, πλέον, πως η συμφωνία θα είναι γεγονός μόνον όταν μπουν οι υπογραφές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Χιλ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα το πρακτορείο των ανταρτών "ΚΟΣΟΒΑ ΠΡΕΣ", αναμεταδίδοντας ανακοίνωση του "KLA", υπογράμμιζε πως οι "συνομιλίες θα συνεχιστούν" και οι υπογραφές θα μπουν μόνον παρουσία όλων των διοικητών ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο Ραμπουγέ, Χασίμ Χάτσι... Στην ίδια ανακοίνωση επισημάνθηκε πως οι αντάρτες θέτουν ως όρο για την υπογραφή της συμφωνίας το σταμάτημα των επιθέσεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο. "Το μόνο πράγμα που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με τον Κρίστοφερ Χιλ (το βράδυ της Δευτέρας) ήταν αν θα υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο. Το αρχηγείο του UCK τόνισε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Κοσσυφοπέδιο έχει παραβιαστεί σοβαρά από τις τελευταίες σερβικές επιθέσεις στα χωριά του Κατσάνικ, Βουτσίτρν και Ποντούγεβο. Γι' αυτό η αλβανική πλευρά επιμένει να σταματήσουν πρώτα αυτές οι βαρβαρικές επιθέσεις", επισημαίνεται στο ίδιο τηλεγράφημα του "ΚΟΣΟΒΑ ΠΡΕΣ".

Ο συνδυασμός όλων αυτών μόνο σε βραχυπρόθεσμη υπογραφή συμφωνίας δεν παραπέμπουν...

Πάντως, πολλά ενδέχεται να κριθούν από τη σημερινή συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Κρίστοφερ Χιλ με επιτελείο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.Οι δύο απεσταλμένοι της κυβέρνησης Κλίντον, που έφθασαν χτες από τα Σκόπια στο Βελιγράδι, αναμένεται να ανανεώσουν τις γνωστές απειλές για ΝΑΤΟικές επιδρομές σε περίπτωση που οι Σέρβοι εμμείνουν στις αντιδράσεις τους για την παρουσία πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Εάν, όμως, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (που φημίζεται... για την "αποτελεσματικότητά" του...) δεν κομίσει κάποιο ουσιαστικό αντάλλαγμα προς το Βελιγράδι, τότε μάλλον δε θα επιβεβαιωθεί η φήμη του (όπως στην περίπτωση της Συνθήκης Ντέιτον για το Βοσνιακό).

Ο ίδιος πάντως προϊδέασε χτες με δηλώσεις του: "Η γιουγκοσλαβική θέση είναι σκληρή και ασυμβίβαστη, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, που μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Προσβλέπω στις συνομιλίες που θα έχω με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να του επισημάνω τη μεγάλη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση και να του γνωρίσω τη θέση μας για τις συνέπειες, εάν δεν υπάρξει πραγματική αλλαγή στη στάση του πριν και κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι".

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωνε στο Λονδίνο ότι η προβλεπόμενη για τη Δευτέρα επανάληψη των συνομιλιών στο Παρίσι μπορεί να καθυστερήσει για λίγες μέρες, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει πρόοδος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονικό του κρίσιμου τελευταίου τριμήνου (1999-03-28 00:00:00.0)
Πυρετώδεις πιέσεις για "εξασφάλιση" της συμφωνίας (1999-03-06 00:00:00.0)
"Επιχειρείται παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης" (1999-03-04 00:00:00.0)
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις (1999-03-02 00:00:00.0)
Διαπιστώσεις Χόλμπρουκ, κατηγορίες Μιλόσεβιτς και θρήνος στο Πετς... (1998-12-17 00:00:00.0)
Χόλμπρουκ: Αναμένονται Δυτικοί παρατηρητές (1998-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ