Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η ανεργία και η λιτότητα είναι πλάνη!

Το μαύρο - άσπρο θα επιχειρήσουν να κάνουν οι κυβερνώντες, στα πλαίσια της προπαγανδιστικής αντεπίθεσης που ετοιμάζουν

"Ευημερεί η οικονομία και δυστυχούν οι εντυπώσεις". Αυτή την απάντηση έδωσε χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος στην πρώτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, όταν του επισημάνθηκε το συμπέρασμα πρόσφατης δημοσκόπησης, που χαρακτηρίζει την ανεργία και την ακρίβεια ως τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού λαού και τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την πορεία προς την ΟΝΕ. Οπως προκύπτει από τα όσα ο ίδιος είπε, παρουσιάζοντας ουσιαστικά την προπαγανδιστική αντεπίθεση των κυβερνώντων, αποτελεί "εντύπωση" του ελληνικού λαού η αυξανόμενη ανεργία και το αίσθημα ανασφάλειας, η συνεχής μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, η επίθεση σε καταχτήσεις, ενώ - σύμφωνα πάντα με την ίδια λογική - η πορεία προς την ΟΝΕ αποτελεί... λαϊκή υπόθεση!

Κατά τα άλλα, στα θέματα της άμεσης δραστηριότητάς του, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρμαρχος της πολιτικής που εφάρμοσε η προκάτοχός του, Β. Παπανδρέου, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ουσιαστικά δεν ανέφερε - και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς - καμιά διαφοροποίηση στην πολιτική που θα εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Εντύπωση όμως προκάλεσε η άρνηση, να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τα εδώ και χρόνια φλέγοντα ζητήματα του φυσικού αερίου και τα οποία είναι εντονότερα το τελευταίο διάστημα, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα.

Η όλη δραστηριότητα του υπουργού Ανάπτυξης αναμένεται να εστιαστεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοβιομηχάνων, αφού έκανε εκτενή αναφορά και συγχρόνως εμμέσως δεσμεύτηκε, να ικανοποιήσει μια σειρά αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία τα βαφτίζουν προβλήματα. Γενικά η αναφορές στη συνέντευξη ήταν πάνω στα θέματα που του τέθηκαν στην προχθεσινή του συνάντηση με το ΣΕΒ.

Στο θέμα της μείωσης της τιμής της ενέργειας που αξιώνουν οι βιομήχανοι ανέφερε ότι η ΔΕΗ προσεχώς θα εφαρμόσει μια νέα τιμολογιακή πολιτική στο θέμα αυτό. Για τη διάλυση της ΔΕΗ μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας επισήμανε ότι υπάρχει προσχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από την κυβερνητική Επιτροπή και έχει αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους για παρατηρήσεις. Σημείωσε όμως ότι προκύπτει πρόβλημα με το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά προέβλεψε ότι με τον καλόπιστο διάλογο θα επιλυθεί.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ των ταχύτερων διαδικασίων ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι θα ακολουθήσει και νέα μετοχοποίηση εταιριών όπως τα ΕΛΠΕ, σε εύθετο όμως χρόνο, αφού πρώτα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, ιδιαίτερο ζήλο αναμένεται να δείξει, όπως ο ίδιος είπε, στη "γεφύρωση" του δεύτερου με το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ένα θέμα που καίει ιδιαίτερα τους βιομηχάνους οι οποίοι πιέζουν στο να καρπωθούν στο μέγιστο βαθμό αυτά τα κονδύλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημαγωγία και κινδυνολογία (2005-03-16 00:00:00.0)
Οδηγός... προεκλογικών εντυπώσεων (2004-01-28 00:00:00.0)
Βάλτε φρένο στην ασυδοσία του δικομματισμού (2000-02-15 00:00:00.0)
Πέρασε ...ελέω ΣΥΝ (1997-07-16 00:00:00.0)
Εντείνεται η διαδικασία "σαλαμοποίησης" (1997-03-07 00:00:00.0)
Ο καύσωνας έριξε τις ασφάλειες (1996-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ